Hoti Srbiji postavio neprihvatljive uslove

Agencije
Hoti Srbiji postavio neprihvatljive uslove

LAJKOVAC- Svih pet uslova koje je danas iznio premijer samoproglašenog Kosova Avdulah Hoti neprihvatljivo je za Srbiju, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Hoti je, između ostalog, izjavio da Kosovo u nastavku dijaloga sa Srbijom traži obostrano priznanje dvije zemlje i da neće prihvatiti nikakve druge kompromise. Rekao je i da očekuje kao i da pet članica EU koje to još nisu učinile, priznaju Kosovo.

Poručio da ni Hoti, ni predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači ne treba ni da dolaze na pregovore o KiM ako je to albanska platforma.

- Ako je to platforma sa kojom će Hoti ili Tači da dođu negde na razgovore, bolje da ne dolaze nigde, a potpuno mi je svejedno ko će doći od njih. To je sve što imam da im kažem - poručio je Vučić.
Predsjednik Srbije kaže da neće da izigrava heroja i vrijeđa predstavnike Prištine, ali da moraju biti svjesni da tim vrstama ucjena, pritisaka i prijetnji neće promijeniti stav Beograda, niti njegov lično.

- Ako mislite da ste postavili svoju poziciju tako što, kao papagaji, ponavljate svaki dan kako ste mnogo kompromisa napravili i ne znam šta sve, super. Ne moramo da razgovaramo, hajde da vidimo kako možemo da funcionišemo, sačuvamo mir i stabilnost i to je sve. Ali, ako mislite da tim vrstama ucena, pritisaka i pretnji možete da Srbiji naudite i da promenite stav Begorada i moj lični stav, grdno ste se prevarili - poručio je Vučić.

Vučić primećuje da je na KiM bukvalno "u toku neka vrsta nacionalne histerije Albanca" i da je zadovoljan tim što srpska strana u mnogo mirnijem tonu i atmosferi sagledava svoju pozciju.

Vučić je, takođe, najoštrije osudio uzurpaciju imovine manastira Visoki Dečani.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Hoti sahranjuje dijalog između Beograda i Prištine prije nego što je i počeo i dodao da Beogradu ne pada na pamet da prihvati ni diktat ni nametanje ni koncept nezavisnosti na način na koji ga nameće on, kao sadašnji vođa separatista.
- Naš tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem nastaviće da bude okrenut dijalogu i konstruktivnom rešenju, ali nikada neće prihvatati nametanja. Međunarodnoj zajednici ukazujemo na verolomno ponašanje Hotija i Institucija u Prištini samo tri dana nakon što su javno preuzeli obavezu da neće lobirati za nezavisnost KiM -  rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, upravo iz navedenih razloga dijaloga i nema 20 mjeseci.

On ističe da Hoti nastavlja da radi ono što su radili svi njegovi prethodnici sa "maksimalističkim, separatističkim ciljevima i programima koji su suptotni rezoluciji 1244 i ciljevima međunarodne zajednice" i potkopava taj dijalog.
- Tvrdnja da je jedino moguće rešenje zasnovano na takozvanom jedino važećem ustavu Kosova, da je jedino moguće rešenje zasnovano na tzv. teritorijalnom integritetu KiM, tvrđenjem da žele selektivno da sprovode postojeće sporazume, samo želim da poručim da Srbija ima svoj ustav i da je u granicama koje obuhvataju KiM priznata i kao članica UN - rekao je Đurić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana