Hiljade vjernika na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save

Tanjug
Hiljade vjernika na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvovalo je više hiljada vjernika u Hramu i ispred njega.

Ponoćnu liturgiju u Hramu služio je vikarni episkop remezijanski Stefan.

Vjernici su se okupili prije ponoći pred Hramom, a među njima je bilo i dosta mališana.

Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju 7. januara u 9 časova u kripti Hrama Sv. Save služi patrijarh Irinej uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva.

Patrijarh je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu vjeru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu.

Grčki patrijarh predvodio božićnu liturgiju u Vitlejemu

Grčki jerusalimski patrijarh Teofil III predvodio je noćas božićnu liturgiju u Vitlejemu, gradu na Zapadnoj obali, u kojem se, po hrišćanskom predanju, rodio Isus Hrist.

Liturgiji u crkvi Hristovog rođenja prisustvovali su i palestinski zvaničnici, prenio je Sputnjik. Vitlejem se nalazi na rijeci Jordan, 10 kilometara od Jerusalima, koji svetim smatraju tri religije - hrišćanska, islamska i jevrejska.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svijet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema vjerovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po Julijanskom kalendaru slavi i u Ruskoj, Gruzijskoj i Makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obilježavaju ga i Kopti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana