Helikopterska jedinica MUP-a Srbije se vratila nakon gašenja požara u Grčkoj

Srna
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije se vratila nakon gašenja požara u Grčkoj

BEOGRAD - Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, čiji su pripadnici pomagali u gašenju požara na ostrvu Evija i na Peloponezu, vratili su se kući danas iz Grčke.

Dočekao ih je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je istakao da tamo gdje su bili srpski vatrogasci i piloti požar nije mogao da probije i ugrozi stanovništvo.

-Od grčkih domaćina imali smo pohvale sa najvišeg nivoa, od predsednice Grčke, predsednika Vlade, mog kolege ministra. Svi su rekli da bez Srba ovo ne bi bilo tako uspešno i da su od Srba pomoć očekivali kao od braće, ali da su joj se i najviše obradovali - rekao je Vulin.

On je dodao da su se srpskim vatrogascima i pilotima obradovali i stanovnici Evije, koji su iskreno zahvalni zato što je nekoliko sela i gradova spaseno samo zahvaljujući angažovanju srpskih vatrogasca i pilota, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Istakao je da je ponosan na pilote i Helikoptersku jedincu, te da su srpski vatrogasci pokazali koliko su opremljeni, obučeni i iznad svega posvećeni poslu.

Vulin je podsjetio da je Srbija pomogla u gašenju požara u zemljama regiona, ali da samo u Srbiji ugasili 850 požara na otvorenom.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić istakao je da su pripadnici ove jedinice u kontinuitetu posljednjih 18 dana sa dva ili tri helikoptera, u zavisnosti od situacije, bili angažovani na gašenju šumskih požara u Srbiji, Republici Srpskoj, Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj.

Nedić je istakao da Helikopterska jedinica MUP Srbije ima višedecenijsku dobru saradnju i koordinaciju sa sektorom za vanredne situacije Ruske Federacije i da je kroz tu saradnju prošla obuku da na malom prostoru prečnika od pet kilometara dejstvuje sa četiri helikoptera i dva aviona kategorije „Iljušin“ ili „Berijev“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana