Harčenko: Najvažniji zadatak ruske vojske da poštedi civile

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je najvažniji zadatak ruske vojske u Ukrajini da civili i civilni objekti ostanu izvan vojne akcije.

On je, gostujući na TV Prva, istakao da je predsjednik Vladimir Putin bio veoma jasan i da ruske snage imaju dva zadatka - da zaštite ruski narod u Donjecku i Lugansku i da izvrše denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Prema njegovim riječima, ovo je bitno i za stabilnost Evrope.

Ruski ambasador je na pitanje šta je denacifikacija odgovorio da je to oslobađanje Ukrajine od nacista, nosioca idelogije uništavanja naroda po etničkom principu.

Na pitanje zašto ruska vojska ide ka Kijevu i Harkovu, kada je to daleko do Donbasa, Bocan Harčenka je rekao da je Vladimir Putin bio jasan što se tiče ciljeva akcije.

"Rusija ne zauzima. Kao što je i Putin rekao, cilj nije okupacija, već demilitarizacija i denacifikacija, i kontrola nad gradovima i uništavanje vojnih ciljeva je u svrhu toga", rekao je Šojgu.

On dodaje da ruska vojska ne gađa civilne objekte, ali da, kako je rekao, ima puno lažnih vijesti o tome.

"Mi nikada ranije nismo ušli nigde. Došli smo da završimo rat koji je počeo napadom na ruski narod u Ukrajini pre osam godina. Rusija je došla da završi tu ružnu i tužnu priču", poručio je Bocan Harčenko.

Na pitanje o nuklearnom naoružanju, Bocan Harcenko je odgovorio da je Putin rekao da će do nuklearnog rata doći, samo u slučaju miješanja treće strane.

"Predsednik je rekao da je potpun spreman da ga upotrebi, a zapad je godinama odbacivao svake predloge za stabilnost i mir u Evropi.

Svet je bio miran poslednjih osam godima, osim u Donjecku i Lugansku, kao da je sve bilo u redu, niko nije poklanjao pažnju na sukobe tamo. Zašto niko nije rekao ništa o tome, a sada samo čujemo pretnje o nuklearnom oružju. Zelenski je poceo ucene nuklearnim oružjem", kazao je on.

"Ovo je ucena i pretnja direktna za Rusku federaciju, i po život naših ljudi. Zapad koristi Ukrajinu. Završavamo napad koj je počeo pre osam godina ranije, protiv Rusije. To je bio početak rata protiv Rusa i Rusije. Mi sada završavamo taj rat", rekao je on.

Ruski ambasador tvrdi da predsjednik Putin ima punu podršku građana Rusije, bez obzira na pritiske i sankcije.

Upitan za odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji, Bocan Harčenko je odgovorio da predsjednik Srbije ima obavezu da vodi računa o interesu srpskog naroda.

"Mi nismo ništa tražili. Nama je svaka podrška važna. Hvala svima koji nas razumeju, ali mi nismo nikoga pritiskivali i ni od koga ništa tražili. Na Srbiju svi vrše pritisak, dok je za nas najvažnije da svaka zemlja sama odlučuje", poručio je ruski ambasador u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana