Harčenko: EU cinično baca u zaborav svoje vrijednosti

Tanjug
Harčenko: EU cinično baca u zaborav svoje vrijednosti

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je danas da su predstavnici Evropske unije preko poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o radu portala RT Balkan na srpskom jeziku "cinično bacili u zaborav opšteevropske vrijednosti, koje oni navodno toliko čuvaju".

"Pomenuti Bilčik, ne birajući riječi, faktički je zatražio od Srbije da zabrani rad RT u zemlji", naveo je Harčenko u izjavi koja je upućena medijima iz ruske ambasade.

Harčenko je upitao o kakvoj se slobodi izražavanja može pričati u Evropi kada se od Beograda zahtijeva da odustane od osnovnog demokratskog principa u ime, kako je rekao, "uspješnog napredovanja srpskog naroda ka ''svijetloj budućnosti'' u Evropskoj uniji?".

Harčenko je ocijenio i da Bilčika, kao i bilo koga u evropskim institucijama, ne brine mišljenje većine državljana Srbije, koji žele da se informišu na RT.

"Bilčikova teza o tome da se ne dozvoli ''stvaranje centra Kremlja za dezinformaciju'' nije nova: u Evropi slobodu izražavanja vjekovima guše, pozivajući se na borbu protiv tobožnje propagande i ''verbalne prljavštine''", rekao je Harčenko.

Izvijestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik reagovao je ranije danas na početak rada ruskog portala RT Balkan na srpskom jeziku, ocijenjujući da je to u suprotnosti, ne samo sa srpskom obavezom da se uskladi sa spoljnom politikom EU već i sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve.

Bilčik je za N1 rekao da nije riječ o mediju već o "ruskoj ratnoj propagandi", a da se od Srbije, koja je kandidat za članstvo u EU, očekuje da dijeli evropske vrednosti i dodao da se Srbija obavezala da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana