Guteres: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda u Hagu

Srna
Guteres: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda u Hagu

NjUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Guteres optužio je predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Guteres je u šestomjesečnom izvještaju o stanju na Kosovu ocijenio da su pandemija virusa korona, pad vlade Aljbina Kurtija i najava optužnica za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija dodatno uzburkale ionako krhku političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu.

On je ukazao na pokušaje Tačija i Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je "politički motivisano", a da su optužbe "lažne".

Guteres je ističe da je Tači podnio prijedlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

U izvještaju se navodi da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred Specijalnim sudom u Hagu, kao i da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrijednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Generalni sekretar UN pozdravio je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primjetna nova energija usmjerena ka normalizaciji odnosa.

"Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rješenja", naveo je Guteres i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike".

U izvještaju se navodi da se u proteklih šest mjeseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od kojih su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Novi izvještaj šefa UN, koji obuhvata period od marta do septembra, naći će se pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti 21. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana