Gujon: Osjetio sam bol kao da su zapalili crkvu u mom selu na Alpima

Srna
Gujon: Osjetio sam bol kao da su zapalili crkvu u mom selu na Alpima

BEOGRAD - Osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujom izjavio je da su dešavanja iz marta 2004. godine bila odlučujuća da osnuje organizaciju jer je, gledajući kako Šiptari pale srpska sela i svetinje osjetio bol i bijes kao da su zapalili crkvu u njegovom selu na Alpima.

On je na “Tviteru” naveo da, kada se desio pogrom na Kosovu i Metohiji 2004. godine, nije želio da sjedi skrštenih ruku i da nijemo posmatra kako, početkom 21. vijeka, pale srpska sela i manastire u srcu Evrope.

“Osećao sam isti bol i bes kao da su zapalili crkvu u mom selu na Alpima. Umesto negodovanja, odlučio sam da s bratom osnujem humanitarnu organizaciju žSolidarnost za Kosovož za pomoć deci i žrtvama pogroma. Tako je sve počelo”, napomenuo je Gujon.

On je naveo da je sa još osam humanitaraca za Božić otišao na Kosovo i Metohiju, sreo se sa tamošnjim Srbima i shvatio koliko im je značajna ne samo materijalna, već moralna pomoć.

“Probili smo se do njih kroz sneg, a oni su bili oduševljeni i dirnuti”, rekao je Gujon, koji je i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

U martovskom pogromu 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je najmanje 19 ljudi, od kojih su 12 bili Srbi. Oko 150 Srba je ranjeno ili premlaćeno u kućama.

Prema zvaničnim podacima Unmika i Kfora, protjerano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 manastira i crkava, a više desetina srpskih grobalja devastirano.

Za masovne i organizovane zločine Albanaca niko od organizatora i podstrekača zločina nije priveden pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana