Gujon: Crkva stub okupljanja Srba u dijaspori

Srna
Gujon: Crkva stub okupljanja Srba u dijaspori

BEOGRAD - Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon organizovao je danas radni ručak za vladike iz dijaspore, koji u Beogradu prisustvuju Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je poručio da Uprava podržava projekte SPC u dijaspori jer je crkva stub okupljanja Srba u rasijanju i čuvar identiteta i vjere u dijaspori te naglasio da mu je izuzetno drago što neke od vladika ponovo vidi, a što je neke danas upoznao.

- Svake godine Uprava finansira vredne projekte u saradnji s crkvom. Prošle godine smo, na primer, opremili učionicu koledža Sveti Sava u Australiji, osnovali smo, uz pomoć vladike Andreja, dopunske škole srpskog jezika na Malti i pomogli okupljanje dijaspore povodom verskih praznika, a finansirali smo i izdavanje nekoliko knjiga - rekao je Gujon.

Sastanku u Upravi prisustvovali su mitropolit australijsko-novozelandski Siluan i episkopi austrijsko-švajcarski Andrej, južnocentralnoamerički Kirilo, zapadnoevropski Justin, istočnoamerički Irinej, kanadski Mitrofan, novogračaničko srednjoamerički Longin, britansko-skandinavski Dositej i vikarni episkopi humski i moravički Jovan i Antonije, saopšteno je iz Uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana