Gudžić: Priština neće dozvoliti pretragu lokacija masovnih grobnica

Srna
Foto: Srna

PRIŠTINA - Član srpske Komisije za nestala i kidnapovana lica Budimir Gudžić upozorava da Priština neće dozvoliti pretragu lokacija na kojima se, prema saznanjima ove komisije, nalaze posmrtni ostaci kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca.

Gudžić je, pozivajući se na razgovore sa predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i istražiocima u Hagu, rekao Srni da zna pouzdano da to Priština neće dozvoliti sve do završetka suđenja vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Rustemu Mustafi, Sujelmanu Selimiju, Jakupu Krasnićiju i ostalim za zločine nad Srbima i nealbancima počinjene od početka 1998. godine do kraja 2000. godine.

On navodi da Komisija ima pouzdane informacije i precizne lokacije masovnih grobnica u Dojnicama kod Prizrena, gdje je odbačeno 19 tijela kidnapovanih i ubijenih Srba i Mušutišu kod Suve Reke, Lapušniku kod Glogovca i još desetak lokacija na širem području Kosova, uključujući i dvije u rejonu opštine Priština na kojima su pohranjeni posmrtni ostaci ubijenih Srba i nealbanaca.

“Jasno je svima da bi se pretragom lokacija i pronalaženjem posmrtnih ostatak kidnapovanih i ubijenih Srba dodatno potvrdila optužnica protiv vođa OVK”, kaže on i navodi da je došao do saznanja da je vrh prištinskih vlasti donio odluku da se na sve načine ospori otkopavanje lokacija sa posmrtnim ostacima kidnapovanih i ubijenih.

Gudžić smatra da je zbog tih saznanja Komisije zabranjen ulazak na Kosmet predsjedniku srpske Komisije za nestala lica Velju Odaloviću.

“Osporavanjem rada predsjedniku naše komisije, osporava se ili da kažem dodatno odgađa proces identifikacije lokacija i njihove pretrage”, ističe Gudžić i kaže da se plaši da će vrijeme i “rad počinilaca zločina” ukloniti posmrtne ostatke sa identifikovanih lokacija.

Prema njegovim riječima, postoji opravdana sumnja da se pojedine lokacije na kojima su odbačani posmrtni ostaci kidnapovanih i ubijenih prekopavaju i uređuju kako bi se ionako uništeni posmrtni ostaci, usljed uzroka smrti i protoka vremena, dodatno uništili.

“Znam iz skoro tridesetogodišnjeg iskustva na Institutu za sudsku medicinu da vreme i posebno neadekvatno premeštanje posmrtnih ostatak otežava, pa i onemogućava identifikaciju nestalih osoba, a uz to treba da stanemo na put žpraksež uništavanja ostataka”, upozorava on i navodi kao primjer slučaj masovne grobnice Dukje na kojoj su odgovorni pobacali pločice sa brojevima posmrtnih ostataka.

Gudžić apeluje na porodice nestalih Srba da ne odbijaju preuzimanje identifikovanih posrmtnih ostataka njihovih članova jer se time pomaže zločincima koje predvodi Tači.

“Sve dok se posmrtni ostaci identifikovanih osoba ne predaju porodicama, stoji otvoren slučaj koji se ne može u sudskoj praksi koristiti kao dokaz protiv okrivljenog i zato molim sve porodice čiji su članovi identifikovani da preuzmu tela i pomognu našoj komisiji u kompletiranju dokaza koji će izvesno biti korišteni u sudskim sporovima u Hagu”, istakao je Gudžić.

Gudžić navodi da u potrazi za lokacijama za koje Komisija ima saznanja, nailazi na ucjene i prijetnje čak i od stranaca, ali poručjuje ga to neće odvratiti da profesionalno radi svoj posao.

“Niko ko je izgubio člana porodice nema spokoja dok ne sazna istinu i zato je naš zadatak da pronađemo i identifikujemo svih 463 nestalih Srba”, poručio je Gudžić, naglašavajući da se prozivanje i pozivanje prištinskih vlasti, a posebno međunarodnih posrednika mora pojačati, jer će u suprotnom svi zločinci sa Kosova i Metohije biti oslobođeni optužbi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana