Gucatijeva i Haradinajeva odbrana protiv mjera zaštite za tužioce

GS
Foto: rtrs.tv

HAG - Odbrana lidera Udruženja veterana terorističke OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja protivi se prijedlogu Specijalizovanog tužilaštva sa sjedištem u Hagu da sud dodijeli posebne mjere zaštite za dva člana tužilačkog tima u okviru ovog procesa.

Haradinajevi i Gucatijevi branioci na pripremnom ročištu uoči suđenja potvrdili su da im je poznat identitet tužilaca, za koje je tužilaštvo predložilo pseudonime W04841 i W04842.

Advokati vođa veterana albanske paravojske otkrili su da je riječ o šefu istražnog odjeljenja i šefu tima za zaštitu svjedoka koji funkcionišu u okviru tužilaštva u Hagu, prenosi RTRS.

Haradinajev i Gucatijev advokatski tim tužioce naziva "profesionalnim svjedocima", ocjenjujući da oni ne trebaju da dobiju pravo na tu vrstu anonimnosti i zaštitnih mjera.

Tužilaštvo, s druge strane, smatra da su mjere zaštite dvojice tužilaca neophodne kako ne bi bila ugrožena efikasnost istrage, a dodatni razlog je, kažu, atmosfera zastrašivanja svjedoka na Kosovu i Metohiji, sa kojima su tužioci u vezi, prenio je RTS.

- Oni su uključeni u aktivnosti koje bi im postale teže, ako bi njihova imena bila objelodanjena. Zato su tražene mjere da bi bezbjedno mogli da obavljaju svoj posao, pogotovo jer kontaktiraju i sa svjedocima iz drugih predmeta. Sve to može da ima snažan efekat i posljedice i po druge svedoke - objasnio je zastupnik tužilaštva.

Haradinaj i Gucati uhapšeni su u septembru prošle godine u Prištini, odakle su prebačeni u pritvor u Hagu.

Optužen
i su za ometanje pravde, zastrašivanje svjedoka i odavanje tajnih podataka, uključujući i povjerljive informacije o zaštićenim svjedocima, na osnovu kojih može da se otkrije njihov identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana