Grujičić: NATO zatrovao i Evropu bombardovanjem 1999.

Tanjug
Grujičić: NATO zatrovao i Evropu bombardovanjem 1999.

BEOGRAD - NATO je tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine napadao hemijska postrojenja i razne opasne industrije, napravio ekološku katastrofu u zemlji i zatrovao Evropu, izjavila je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.

Prema riječima Grujičićeve, upotreba NATO bombi sa osiromašenim uranijumom i uništavanje objekata opasnih po životnu sredinu tokom vazdušnih udara doveli su do toga da je Srbija sada lider po broju umrlih od raka u Evropi, sa skoro 60.000 novooboljelih od raka godišnje.

-Severnoatlantska alijansa nije obraćala pažnju na civilne žrtve. Svima je poznat čuveni razgovor bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i finskog diplomate Martija Ahtisarija, koji je rekao da će Beograd biti sravnjen sa zemljom (ukoliko ne prihvati ultimatum) -dodala je Grujičić.

Ona kaže da je Srbija imala nuklearnu elektranu, NATO bi je gađao.

-Da imamo nuklearnu elektranu, oni bi svakako udarili na nju, jer su napali sve što je na spisku objekata opasnih po životnu sredinu. Znali su da će se u svakoj rafineriji nafte, hemijskom preduzeću, stvoriti lokalna ekološka katastrofa. Namerno su to uradili - kazala je ona.

Grujičić je podsjetila da je na Srbiju zvanično bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma, ali naglašava „koliko je to zaista bilo, niko ne zna, i nikada se neće saznati“.

-Preuzeli smo inicijativu da matematičkom preciznošću utvrdimo, ne samo medicinske, već i ekološke posledice. Podaci koje smo dobili pokazuju da je bila zagađena cela Evropa. Evropljani koji su se radovali bombama iznad Beograda i Srbije, takođe su ugroženi i ne znaju šta su disali, jeli, pili - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana