Gradonačelnik Gračanice: KFOR da zaštiti Srbe, policija nije u stanju

Srna
Gradonačelnik Gračanice: KFOR da zaštiti Srbe, policija nije u stanju

GRAČANICA - Gradonačelnik opštine Gračanica na Kosovu i Metohiji Srđan Popović rekao je Srni da je danas uputio poziv komandi KFOR-a da zaštiti srpsko stanovništvo na području te lokalne zajednice koja pokriva srpska sela sa područja opština Priština, Lipljan i Kosovo Polje zbog učestalih napada, incidenata i provokacija.

 “Poslednji u nizu je incident koji se dogodio tokom protekle noći kada su nepoznati počinioci na bilbordu koji se nalazi na lokalnom putu Gračanica-Laplje Selo ispisali 'Albanija UČK'“, naveo je Popović.

Popović je rekao da je policija samoproglašenog Kosova pokazala svu nemoć kada je riječ o zaštiti Srba, njihove lične imovine, kao i imovine Srpske pravoslavne crkve, te da je bezbjednosna situacija na području opštine Gračanica svakim danom sve lošija.

“Tražim od komande KFOR-a da pojačaju svoje prisustvo na teritoriji naše opštine i zaštiti srpsko stanovništvo od očigledno dobro organizovanih kriminalnih i nacionalističkih grupa koje se slobodno i bez ikakve kontrole kreću i vrše incidente”, rekao je Popović.

On je upozorio da je policija samoproglašenog Kosova, Stanica policije u Gračanici čiji je komandir Srbin, pokazala da nije u stanju da se odupre nacionalističkim provokacijama i da nije uspjela da se odupre nasilju, incidentima i napadima na Srbe.

“Otuda pozivamo KFOR da osigura bezbednost za naše građane”, rekao je Popović, apelujući na građane da ostanu smireni i da ne nasjedaju na provokacije.

Popović je od policije i pravosudnih organa zatražio da se probude i da rade svoj posao.

Ispisivanje bilborda na putu Gračanica-Laplje Selo sa natpisom “Albanija UČK” drugi je veći incident u protekla dva dana, budući da su u vidovdanskoj noći nepoznati počinioci polomili i odnijeli zastavu Srpske pravoslavne crkve sa glavne manastirske kapije u Gračanici.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije su saopštili da je ispisivanje grafita “Albanija UČK” na bilbordu sa slikom manastira Gračanica na lokalnom putu Laplje Selo-Gračanica dodatno uznemirilo Srbe na Kosmetu i da nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova Srpske pravoslavne crkve, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana