Građani sjevera Kosova u iščekivanju 1. septembra: Nadaju se kompromisu, riješeni da brane svoja prava

Anadolija
Građani sjevera Kosova u iščekivanju 1. septembra: Nadaju se kompromisu, riješeni da brane svoja prava

PRIŠTINA - Dok međunarodni izaslanici pokušavaju da sa političkim liderima Srbije i samoproglašenog Kosova dođu do kompromisnog rješenja kako bi se izbjegle nove tenzije, građani opština na sjeveru Kosova žive mirno, ali sa zebnjom iščekuju rezultate pregovora.

Odluka privremenih prištinskih institucija da počnu sa preregistracijom srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice i primjenom „reciprociteta na srpske lične karte“ dovela je do tenzija krajem prošlog mjeseca. Nakon intervencije međunarodnih partnera, prije svega Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Kosova je pristala da odloži primjenu odluka do 1. septembra.

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, koja je administrativni i univerzitetski centar Srba, ljudi, kako javlja Anadolija, normalno šetaju ulicama, djeca se igraju i ispijaju se kafe u kafićima. Većina njih ne želi da komentariše ni ispred, ni iza kamera, trenutnu političku situaciju. Rijetki koju žele nešto da kažu mišljenja su da se interes srpskog naroda treba braniti i barikadama, ako zatreba.

Danijela Barjanović ističe da postoji doza zabrinutosti svih građana, pa i njene porodice, ali da su kroz godine navikli da se živi u takvim uslovima povremenih tenzija. Ipak, vjeruje i nada se pozitivnom rješenju za sve strane.

-Mi se nadamo da će se naći jedno razumno rešenje uz saglasnost svih strana. Vidimo da je ovih dana intezivna politička aktivnost, da su se mnoge strane uključile, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, i ja zaista verujem da eventualni konflikt ne bi doneo dobro nikome i da su svi svesni toga. Naravno teško je naći kompromis, ali mi čvrsto verujemo da će do tog kompromisa ipak na kraju doći - kaže Barjanović.

Ona kaže da ne podržava nasilje, ali ističe da nije protiv barikada ako to bude jedini način da se očuva ostanak i opstanak Srba na sjeveru Kosova.

- Poslednji događaji su pokazali da je ovaj narod rešen da ostane ovde i da brani svoja prava, tako da na koji način će ih braniti, ipak mislim da je kompromis i politički dijalog bolje rešenje od barikada, ali na kraju ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da ih neće biti opet u takvim situacijama - kaže Barjanović.

Miloš Damjanović iz sjeverne Kosovske Mitrovice smatra da je situacija nepovoljna za srpsko stanovništvo na severu Kosova, jer su “mjere prištinskih vlasti usmjerene protiv interesa Srba na Kosovu”.

-Međunarode diplomate treba da izvrše pritisak na vlasti u Prištini da anuliraju te poteze koje su naumili i koji su nepovoljni i protivni volji građanstva na severu Kosova, kako bi se sačuvao mir kakav, takav mir i kako bi to bilo u interesu samih građana - kaže Damjanović.

On očekuje da kosovske vlasti pokažu makar mali stepen kooperativnosti i razumijevanja za interese Srba. On dodaje da Srbi u suprotnom imaju legitimno i moralno pravo da se odupru i odbrane svim mogućim demokratskim i drugim sredstvima.

Na pitanje da li podržava barikade na putevima, on napominje da podržava sve mjere akcije na koje se građanstvo opredijeli, svojom slobodnom voljom.

- Smatram da Srbi imaju prava na apsolutnu zaštitu svojih interesa koji su godinama ugroženi, da ne podsećam na sve te apsurdne situacije u kojima žive Srbi na Kosovu i u Evropi, dakle da u 21. veku nemaju mogućnost ni da posete svoja groblja, da im se od crkava i verskih hramova prave deponije, da su im porušeni grobovi, tako Srbi imaju legitimno pravo da radi zaštite svojih interesa preduzmu bilo kakve mere - kaže Damjanović.

Hajrija Garibović, mještanka severne Mitrovice, kaže da je apolitična osoba, te da samo želi mir.

-Volim da su svi zdravo i dobro i samo želim da se postigne mir. Da su svačija deca zaštićena, da ne bude nikakvih tenzija, to mi je najveća želja, jer baba sam i kako volim svojim unučićima tako isto želim svakom ko razmišlja na ovaka način kao ja - kaže Garibović.

Ekipa Anadolije je posjetila i Zubin Potok, malu opštinu koja se graniči sa Srbijom. U Zubinom Potoku je mirno i malo je ljudi na ulici. Niko nije želio da daje izjave, uglavnom uz obrazloženje da obične građane ionako niko za ništa ne pita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana