Građani sjevera KiM pale svijeće stradalim Srbima, proglašena trodnevna žalost

Tanjug
Građani sjevera KiM pale svijeće stradalim Srbima
Foto: Tanjug | Građani sjevera KiM pale svijeće stradalim Srbima

ZVEČAN - Građani na sjeveru Kosova i Metohije organizovano pale sveće stradalim Srbima u okršaju sa tzv. kosovskom policijom u nedjelju u selu Banjska.

Pored Zvečana, paljenje sveća se organizuje i u drugim opštinama na sjeveru srpske južne pokrajine. 

Sveću ispred spomenika "Kralju Milutinu" u Zvečanu zapalio je i predsjednik Privremenog organa ove opštine Ivan Todosijević.

Srbi se u velikom broju okupljaju u centru Zvečana i u tišini odaju počast stradalim Srbima. 

Među stradalima je i njihov sunarodnik, Zvečanac Stefan N. (31), ali i Leposavci Igor M. i Bojan M.

U sjevernom delu Kosovske Mitrovice građani se u velikom broju okupljaju da zapale svijeće u čast stradalim Srbima.

Svijeće su upalili i predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić, Milan Radojević i načelnik školske uprave Ivan Zaporožac.

Od danas je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proglašena trodnevna žalost, otkazane su sve zabavne aktivnosti, a zastave su na zgradama srpskih institucija spuštene na pola koplja.

 

Milivojević: "Krajnje je opasno"

Povodom zahteva koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio danas predstavnicima zemalja Kvinte da Kfor preuzme kontrolu bezbjednosti na sjeveru Kosova, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da nije uvjeren da se od međunarodne zajednice, odnosno zapadnih centara moći može očekivati nešto značajno u prilog smirivanja situacije i kažnjavanja Aljbina Kurtija, ali upozorava i da je krajnje vrijeme za to.

Milivojević za Kosovo onlajn ukazuje da je svakako trenutak da Kfor "proradi", naročito poslije dramatičnih dešavanja u Banjskoj, u kojima su sradala četvorica Srba i jedan albanski policajac.

"Bilo bi za očekivanje da Kfor proradi i da ta tema bude na forumima gde im je mesto", dodaje.

Kako kaže, da li će to biti usjpešno, ne zna, ali ovoga puta situacija je zaista opasna i ovoga puta svaki pokušaj da se stvar skrajne od onoga što objektivne okolnosti nude i ono što situacija na terenu nudi, predstavlja ozbiljnu odgovornost za one koji se opredjele za takav pristup.

"Krajnje je opasno, moguć je sukob i ne može se locirati samo na taj mali prostor. Prošla je Banjska, ali nisam siguran kako to može da ide dalje, ako se eskalira. Kurtija treba, krajnji je momenat, zaustaviti. Napraviće haos u regionu", zaključio je Milivojević.

 

Još dvoje Srba uhapšeno na sjeveru KiM

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije je mirna, ali napeta, saopštila je policija samoproglašenog Kosova.

U selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije uhapšeno je još dvoje Srba i zaplijenjen je arsenal oružja, saopštila je danas policija tzv. Kosova.

Oni su uhapšeni u hotelu, a zaplijenjena su i dva vozila, jedno oklopno vozilo, kao i jedno teško vozilo - bager, u kojima je pronađen veliki broj različitog oružja, navodi se u saopštenju.

Među oružjem koje je zaplijenjeno su i puška kalibra 30 milimetara, dve duge puške, odnosno mitraljezi, po jedan snajper, minobacač i automatska pučka, 74 šaržera za pušku AK47, devet pancira, i drugo.

U saopštenju policije tzv. Kosova navodi se, takođe, da su u Manastiru Banjska pronađene dve puške AK47, kao i jedan pancir, koji su, navodno, odnijeti sa lokacije na kojoj je ubijen jedan pripadnik policije tzv. Kosova.

Pored toga, u saopštenju se dodaje da su policijske jedinice stacionirane na području sela Banjska, i da tu ''pružaju bezbjednost, i omogućavaju i pružaju pomoć prema potrebama i zahtevima meštana''.

Kako se navodi, ukupan broj uhapšenih za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u selu Banjska i ubistvu pripadnika policije tzv. Kosova, povećan je na osam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana