Građani Srbije će SMS porukama biti obavještavani o nepogodama

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - U Srbiji je u toku izrada sistema kojim će građani putem SMS poruka biti obavještavani o nepogodama i elementarnim katastrofama koje se očekuju u području u kome žive i koji je zamišljen da radi slično kao sistem “Pronađi me”.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović izjavio je da će građani u poruci dobiti link putem koga će moći da vide detaljnije informacije vremenoj nepogodi koja se očekuje.

On je naveo da se završetak cijelog projekta očekuje najkasnije do kraja godine.

“Odnosiće se, što se tiče meteorologije, pre svega na one pojave koje su definisane kao najopasnije, a ne na tekuću prognozu. Ne svaki pljusak, ne svaki pojačan vetar, kao što smo imali, recimo, ove superćelijske oluje ili prethodnih godina kada smo imali situacije sa ekstremnim padavinama”, rekao je Mihajlović.

Osim Hidrometeorološkog zavoda, u izradi ovog sistema učestvuju Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji predvodi projekat, a uključeni su i Direktorat za nuklearnu sigurnost, Seizmološki zavod, “Srbija vode”, a podršku daje i Ministarstvo informisanja, koje je zaduženo za tehnički dio izrade sistema.

Mihajlović objašnjava da slični sistemi postoje u pojedinim zemljama Evrope, navodeći primjer Grčku, gđe su turisti iz Srbije bili u prilici da dobiju takve poruke.

On je rekao za Tanjug da je osnovna ideja da se SMS poruka ne odnosi na nešto što se dešava u narednih 10 minuta, već da bude jedna vrsta upozorenja da bi ta informacija stigla do građana na vrijeme kako bi mogli da preduzmu određene aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana