Gotovo četvrtina mladih Novosađana planira da napusti Srbiju

Srna
Foto: Ilustracija

NOVI SAD - Gotovo četvrtina mladih iz Novog Sada planira da napusti Srbiju s tim, da bi se trećina sigurno vratila, a blizu polovine njih kaže da bi to možda učinilo, rezultati su istraživanja Evropskog omladinskog centra.

Prema rezultatima istraživanja, petina mladih želi da napusti Novi Sad, dok ih je isto toliko zadovoljno životom u njemu, a dvije petine ne planira da napusti grad.

Gotovo polovina mladih u Novom Sadu pohađala je i želi da pohađa programe neformalnog obrazovanja, a trećina njih nije sigurna da li će po završetku formalnog obrazovanja pronaći odgovarajući posao u svom gradu.

Mladi su u okviru tog istraživanja predložili mjere prema kojim bi bio smanjen odliv obrazovanog stanovništva iz Novog Sada, kao što je uključivanje mladih u donošenje odluka, zatim više poslovnih prilika, pomoć i podrška domaćim preduzetnicima, povećanje subvencija za započinjanje startapa, kao i povećanje broja kompanija čiji će osnivači biti mladi.

Istovremeno, mladi Novosađani predlažu brži razvoj populacione politike i politike stanovanja za mlade, potom mlade bračne parove i porodice sa djecom i bez njih, kao i zabranu emitovanja sadržaja koji propagira pogrešne vrijednosti.

Više od trećine anketiranih razmišlja o pokretanju biznisa u budućnosti.

Prema istraživanju, više od polovine mladih iz Novog Sada bilo je žrtva verbalnog, virtuelnog ili fizičkog nasilja, a gotovo tri četvrtine njih je svjedočilo nasilju i to su mahom osobe ženskog pola koje su u većini slučajeva bile svjedoci izvršenog nasilja.

Jedan od podataka iz istraživanja je i da je gotovo trećina mladih ispitanika u depresivnom ili anksioznom stanju, dok približno toliko njih nije.

Istraživanje je pokazalo da mladi iz Novog Sada u najvećoj mjeri nikada nisu koristili drogu, ali i da većina njih s vremena na vrijeme konzumira alkohol.

Trećina mladih Novog Sada nije seksualno aktivna, a više od četvrtine ispitanika uvijek koristi kontraceptivna sredstva.

Istraživanje je, po zahtjevu za lokalnog ombudsmana, sprovedeno među 2.000 mladih uzrasta od 15 do 30 godina iz gradskih i prigradskih naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana