Gojković: Zakon o ćirilici potvrda neraskidivih veza Srbije i Srpske

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Zakon o upotrebi i zaštiti ćirilice, koji će usvojiti parlamenti Srbije i Republike Srpske, biće važan korak u njegovanju jezičke kulture i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Srbije i Srpske, ocijenila je ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

Podsjetivši da su Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma inicirali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik, Gojkovićeva je danas pozvala poslanike Skupštine Srbije da usvoje taj prijedlog u srijedu, 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Tokom današnje rasprave o Prijedlogu zakona u Skupštini Srbije ona je objasnila da je prvenstveni cilj njegovog donošenja bolje regulisanje statusa ćirilice u javnom životu.

"Usvajanjem zakona odužujemo se slavnim precima i velikanima - Vuku Stefanoviću Karadžiću, Petru Petroviću Njegošu, Ivi Andriću, Milošu Crnjanskom i drugima. Štiteći svoje najveće kulturne i tradicionalne vrednosti, a ćirilica to svakako jeste, ispunjavamo našu moralnu i zakonsku obavezu", poručila je Gojkovićeva.

Prema njenim riječima, mjere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma koje novi zakon predviđa imaju dvojak karakter, jer su, kako je objasnila, prve obavezujuće, a druge stimulativne.

"Prvim merama širi se krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicu, a to se odnosi na sve subjekte koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala. Obavezu korišćenja ćirilice imaće i javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javni medijski servisi", precizirala je Gojkovićeva.

Stimulatine mjere, kako je obrazložila, usmjerene su prvenstveno na privatni sektor i na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo, na osnovu čega bi se za njih uvele poreske i druge administrativne olakšice.

"Posebno bitno jeste to što zakon predviđa da kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju", naglasila je Gojkovićeva, dodajući da su predviđene i novčane kazne za kršenje odredaba predloženog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana