Gojković: Srbija uskoro vraća ukradeni Titov zlatni sat

Srna
Gojković: Srbija uskoro vraća ukradeni Titov zlatni sat

BEOGRAD- Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je da potraga države za ukradenim umjetninama i artefaktima daje rezultate, jer je nedavno u Hong Kongu otkriven ukradeni zlatni sat bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Gojkovićeva je podsjetila da je Titov sat prije više od deset godina ukraden iz Muzeja Jugoslavije u Beogradu, a da je otkriven na aukciji u Hong Kongu, koja je prekinuta nakon alarma iz Srbije da je riječ o ukradenom predmetu.

Ona je rekla da je zlatni sat nekadašnjeg jugoslovenskog vođe oduzet onima koji su htjeli da ga prodaju i da Srbija pregovara sa Kinom kako da ga vrati u zemlju, odnosno u Muzej Jugoslavije.

Prema njenim riječima, pronađeni su još neki vrijedni predmeti poput bodeža sa kraja 19. vijeka, kao i slika „Blagoveštenski sabor 1861“ Vlaha Bukovca, koja je ukradena pije 28 godina iz dvorca Dunđerski.

-Ta slika nađena je nedavno u Cirihu, a prethodno je bila ponuđena Muzeju Vojvodine za 500.000 evra - rekla je Gojkovićeva za TV „Prva“.

Ona je najavila da će država nastaviti potragu za ukradenim umjetničkim blagom, zbog čega je iz Ministarstva kulture i informisanja upućen dopis svim muzjeima i galerijama u Srbiji da navedu šta im je ukradeno.

-Spiskove ukradenih stvari poslala su 32 muzeja i galerije, a 23 muzeja su potvrdila da vode sudske potupke. Spisak ukradenih umetnina je ogroman, baš kao i njihova ukupna vrednost - rekla je Gojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana