Gojković: Razaranje Narodne biblioteke Srbije među najvećim zločinima nad kulturom

Srna
Gojković: Razaranje Narodne biblioteke Srbije među najvećim zločinima nad kulturom

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je razaranje Narodne biblioteke Srbije u Beogradu 6. aprila 1941. godine bio jedan od najvećih zločina nad kulturom koje su počinili nacisti.

“To nije samo dan kada je u našoj zemlji počeo Drugi svetski rat, kada je nemilosrdno bombardovana prestonica Kraljevine Jugoslavije, nego i jedan od najtužnijih datuma u istoriji srpske i svetske kulture”, rekla je Gojkovićeva, koja je položila vijenac na ostacima uništene Biblioteke na Kosančićevom vencu.

Ona je na obilježavanju Dana sjećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije u nacističkom bombardovanju 1941. godine istakla da je ova biblioteka bila jedna od prvih meta nacističkih aviona i da su tada uništene lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića i Janka Šafarika.

“Koliko je veliko kulturno blago Srbija tog dana izgubila slikovito govori podatak da su od bombi stradale knjige koje su pokrivale period od gotovo 1.000 godina”, navela je Gojkovićeva.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo rekao je da je paljenje Narodne biblioteke u Beogradu postao najveći pojedinačni zločin nad kulturnom baštinom u Drugom svjetskom ratu.

On je podsjetio da je u prva dva naleta aviona Kosančićev venac gađan konvencionalnim bombama i tada je biblioteka oštećena, ali ne fatalno.

“U trećem pokušaju avioni su naleteli iz pravca Velikog ratnog ostrva i izručili teret zapaljivih bombi. Zgrada je gorela dva dana”, rekao je Pištalo.

On je naveo da je tada uništen književni fond od 500.000 svezaka, 1.424 ćirilična rukopisa, povelja od 12. do 17. vijeka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, 4.000 naslova časopisa i 1.800 naslova novina.

Uništena je i nedovoljno proučena zbirka turskih dokumenata u Srbiji, inkunabule i stare knjige, kao i cjelokupna prepiska značajnih ličnosti kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

U bombardovanju Beograda 6. i 7. aprila 1941. godine ubijeno je između 2.500 i 4.000 ljudi, srušeno više od 1.000 zgrada, oko 10.000 objekata onemogućeno za život, a među potpuno uništenim bila je Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana