Gojković: Kulturna baština u regionu ugrožena na različite načine

SRNA
Gojković: Kulturna baština u regionu ugrožena na različite načine

BEOGRAD - Kulturna baština u regionu već dugo je izložena različitim oblicima ugrožavanja, što jasno prepoznaju i međunarodne organizacije, prije svega Unesko, zbog čega je u rješavanju ovog problema značajna saradnja, kao i podizanje svijesti o značaju nasljeđa, rekla je ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković na ministarskom sastanku za kulturu u Tirani.

"Pored direktnog ugrožavanja kulturnog nasleđa, iz političkih ili vandalskih motiva, na delu je i ilegalna trgovina kulturnim dobrima koji vode poreklo iz regiona. Istovremeno, nalazimo se na ruti za krijumčarenje umetničkih dela koja vodi od Bliskog istoka ka Zapadnoj Evropi", navela je Gojkovićeva i naglasila da je važna saradnja u iskrenom pokušaju da ova pitanja budu riješena.

Ona je istakla da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije posvećuje izuzetnu pažnju sprečavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima, te dodala da je urađena posebna baza podataka za ukradena i nestala kulturna dobra.

Gojkovićeva je ocijenila da današnje pokretanje Platforme zapadnog Balkana za kulturu ima izuzetno veliki potencijal za razvoj regionalne saradnje, kao i u procesima evrointegracija, te i za sinergiju sa drugim regionalnim inicijativama kao što su "Otvoreni Balkan", saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Govoreći o temi sastanka "Uloga mladih u zaštiti i promociji kulturnog nasljeđa u kontekstu evropske godine mladih", Gojkovićeva je ukazala da podaci govore da u Evropi opada interesovanje za studije koje su u vezi sa zaštitom kulturnog nasljeđa.

Ona je dodala da se osjeća nedostatak mladih u oblastima kao što je arhivistika, bibliotekarstvo, konzervacija stare i rijetke knjige i tekstila, te da je na regionalnom planu potrebno osmisliti i koordinisati posebne mjere za podsticanje mladih da se okrenu ugroženim profesijama.

"Uporedo s tim, potrebno je raditi više na podizanju svesti najmlađih o značaju nasleđa. U saradnji sa lokalnim muzejima i ustanovama kulture moramo razviti savremene pedagoške programe i finansijski ih podržati", rekla je Gojkovićeva.

Govoreći o značaju evropskog kulturnog nasljeđa, Gojkovićeva je među važnim projektima koji vrednuju zajedničko evropsko nasljeđe istakla evropsku prijestonicu kulture i podsjetila da Novi Sad ove godine nosi tu značajnu titulu.

Ona je rekla da treba jačati svijest o tome da je poštovanje kulturnog nasljeđa temelj uzajamnog poštovanja i povjerenja, kao i imati povjerenje u mlade i njihovu sposobnost da grade mostove saradnje i da duboko razumiju raznolikost i povezanost kulture i nasljeđa u našem regionu.

"Samo je potrebno govoriti jezikom koji oni razumeju i na način koji je mladima blizak", poručila je Gojkovićeva. Sastanak u Tirani, na kojem učestvuju ministri kulture zemalja regiona, otvorili su evropski komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Temis Hristofidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana