Godfri: Trajni dogovor ne može se nametnuti spolja

Srna
Godfri: Trajni dogovor ne može se nametnuti spolja

BEOGRAD - Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da trajni dogovor o Kosovu i Metohiji moraju postići same strane u pregovorima, da on mora biti nešto što ljudi prihvataju i ne može se nametnuti spolja.

Godfri je naglasio da SAD smatraju da se trajan dogovor između Beograda i Prištine najbolje može postići “međusobnim priznanjem”, ali da su Vašingtonu svjesni da trajni dogovor moraju postići same strane u pregovorima.

“Iskreno, ako se dve strane dogovore o nečemu što nije puno uspostavljanje diplomatskih odnosa i postizanje kompromisa, siguran sam da će Vašington to pozdraviti. Voleli bismo da vidimo ostvarivanje ciljeva koji se tiču sprovođenja Briselskog sporazuma, vraćanja za pregovarački sto i sastanak lidera sa /specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom/ Lajčakom”, rekao je Godfri.

Godfri je rekao da nije odgovoran za poruku, koja se može čuti iz Vašingtona, da Srbija, kada je riječ o spoljnoj politici “ne može da sjedi na dvije stolice”.

“Odgovaram samo za onu /poruku/ koju sam prenosim. Zaista se nadam da će Srbija donijeti odluke koje omogućavaju dalji napredak u njoj željenom pravcu. Imao sam prilike da razgovaram sa mnogo ovdašnjih ljudi, sa srpskim vođama, predstavnicima civilnog društva. Bila mi je velika čast što sam se juče sastao sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem”, izjavio je Godfri za RTS.

Godfri je rekao da mu se veome dopada što je Srbija uložila mnogo energije u regionalne ekonomske integracije te da u tome leži budućnost, kao i da Vlada SAD podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”.

“Mislimo da je ona dobra, pod uslovom da su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle, da se ne menja kurs i da je on u skladu s ostvarenjem cilja ulaska u EU”, rekao je Godfri.

Kada je riječ o odnosima SAD i Srbije, Godfri je rekao da prijateljsto dvije zemlje, u kom je bilo odstupanja krajem prošlog i početkom ovog vijeka, predstavlja veliki potencijal ne samo za Srbiju, već i za region i dodao da će pažljivo pratiti razvoj Srbije u kojoj mu je “bilo sjajno” i da će se u nju vraćati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana