Godfri pozdravio pismo podrške američkih kongresmena

Srna
Godfri pozdravio pismo podrške američkih kongresmena

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri pozdravio je pismo koje je 16 kongresmena uputilo američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu u kojem pozivaju na unapređenje odnosa Vašingtona i Beograda.

"Naše prijateljstvo ima duboke korijene u našoj zajedničkoj istoriji. Ponosan sam i srećan što vidim nove izdanke", napisao je Godfri na "Tviteru".

On je retvitovao objavu ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića koji je objavio fotografiju dokumenta.

Američki kongresmeni naveli su da je povod za slanje pisma 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, te ukazali na istorijske događaje koji povezuju Srbiju i SAD.

U pismu se, između ostalog, naglašava da je tokom operacije Halijard, hiljade Srba rizikovalo svoje živote da spase preko 500 američkih pilota koji su oboreni iznad Srbije, kao i da je Srbija 2020. godine svečano otvorila spomenik u znak sjećanja na ovu operaciju.

Oni ističu da je, uprkos tome što je bila komunistička zemlja u okviru SFRJ i van NATO-a i EU, Srbija sarađivala sa SAD kroz ključne načine i da je danas nezaobilazan partner Vašingtona na regionalnom i na globalnom nivou.

Pismo su među 16 kongresmena potpisali i kopredsjedavajući Srpskog kokusa u Predstavničkom domu američkog Kongresa Klaudija Tini i Emanuel Kliver.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana