Godfri: Inicijativa "Otvoreni Balkan" presudna za evropsku budućnost regiona

Srna
Godfri: Inicijativa "Otvoreni Balkan" presudna za evropsku budućnost regiona

BEOGRAD - Inicijativa "Otvoreni Balkan" osmišljena je s ciljem integracije Zapadnog Balkana, što je presudno za evropsku budućnost Srbije i cijelog regiona, rekao je ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Godfri je istakao da SAD daju punu podršku inicijativi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, dodajući da "Otvoreni Balkan" može da ostvari puni potencijal ako mu se priključi čitav region.

"Ekonomske integracije doneće dobrobiti svim građanima regiona sa više od 20 miliona stanovnika. Za ljude sa Zapadnog Balkana to znači veće plate i jeftinije proizvode. Osim toga, inicijativa će pomoći da se sprovedu teške, ali neophodne reforme na putu ka EU", poručio je Godfri na otvaranju konferencije "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona".

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar energetike i rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da vjeruje da ovakve konferencije i podrška "Otvorenom Balkanu" može da donese samo dobre stvari cijelom regionu.

"Uklanjanje barijera je uslov razvoja svih naših država. Moramo da se povezujemo da naši građani ostanu da žive ovde. Iz naše tri države za kratko vreme je 100 hiljada ljudi otišlo da živi u druge zemlje", ukazala je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da su se učesnici današnje konferencije okupili kako bio učinili sve što mogu da zadrže ljude da ostanu na prostoru Zapadnog Balkana.

Na konferenciji o "Otvorenom Balkanu" govoriće predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a putem onlajna obratiće se premijer Albanije Edi Rama, zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Konferencija o "Otvorenom Balkanu" počela je minutom ćutanja za 46 stradalih putnika iz Sjeverne Makedonije u autobusu koji je izgorio u Bugarskoj.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana