Glišić: Kurtijevo odmrzavanje “slučaja Račak” osuđeno na propast

Srna
Foto: Medija Centar Beograd

BEOGRAD - Advokat Vladan Glišić, osnivač i predsjednik “Narodne mreže”, smatra da je namjera premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da Priština ponovo politički profitira na priči o navodnom masakru u Račku osuđena na propast zato što su se u odnosu na 1999. godinu, kada im je to prošlo, promijenile geopolitičke okolnosti u svijetu.

Glišić je u izjavi za Srnu ocijenio da je Kurti sada aktivirao sve što može kako bi pokušao da oslabi poziciju Srbije i da zbog toga podgrijava “slučaj Račak” najavom raspisivanja potjernica za 18 Srba i uključivanjem nekadašnjeg šefa Verifikacione komisije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijema Vokera u taj projekat.

On je uvjeren da premijeru takozvane države Kosovo potjernice, finansiranje Vokerove knjige o Račku, za koju je Priština izdvojila 70.000 evra, i druge počasti bivšem šefu OEBS-a na Kosovu ne mogu pomoći da ostvari zacrtano.

“Realno, kako vreme odmiče sve je više zemalja koje su povukle priznanje lažne države Kosovo. Drugo, menja se geopolitička situacija. Bez obzira na to koliko će žrtava biti i koliko će vremena trebati, unipolarni svet, gde su Amerikanci glavne gazde, definitivno odlazi u prošlost”, rekao je Glišić.

On je naveo da to znači da će sve ono što je kao divlja gradnja napravljeno na teritoriji Srbije i srpskog naroda ponovo biti dovedeno u pitanje, zbog čega u Prištini “iz svojih podruma izvlače sve što mogu da bace na vatru koju pale” i pokušavaju da Srbiju nekako pritisnu što više.

“Međutim, naša pozicija treba da bude takva da sve radimo hladne glave, da ne potpisujemo ništa i da probamo da dobijemo na vremenu kako bi sačekali promenu okolnosti u svetu”, smatra Glišić.

Komentarišući najave da Priština ponovo aktivira “slučaj Račak” kao osnov za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid, Glišić je konstatovao da Kurti i saradnici formalno-pravno to mogu da urade.

“Oni mogu i da izmisle optužnicu, ali za Račak je očigledno da je to izmišljeno i pored izjava raznih ljudi koji su učestvovali u nameštanju cele te priče”, rekao je Glišić.

On je naveo da postoji gomila dokaza na srpskoj strani da je to bila legitimna vojna operacija.

“Sam Haški tribunal, koji je poznat kao neko ko je za svaku moguću i izmišljenu krivicu jurio Srbe, shvatio je da to nije optužnica koja bi mogla da uspe, tako da, u suštini, oni na Račku ne mogu da dobiju ništa više nego u nekim prethodnim pokušajima”, uvjeren je Glišić.

Uprkos tome, Priština će, kako procjenjuje, pokušati da eksploatiše priču o Račku u medijskom smislu, a Kurti će probati da dobije neke poene u svojoj javnosti, pa zato i pokušava da aktivira neke mrtve lobističke veze poput Vokera.

“Ipak, sve to ne može mnogo da mu pomogne. U strateškim procesima koji su krenuli u svetu oni nemaju šanse da urade to što planiraju i da svoju divlju gradnju na teritoriji Srbije proglase legalnom”, zaključio je Glišić.

Kurti je nedavno objavio da je tužilaštvo u Prištini raspisalo potjernice za 18 Srba, koje terete za navodni ratni zločin počinjen u račku 1999. godine.

Priština je odlučila da sponzoriše knjigu Vilijama Vokera o Račku, a bivši šef Verifikacione misije OEBS-a, koji je imao ključnu ulogu u plasiranju priče o navodnom masakru u Račku, nagrađen je titulom doktora nauka na Univerzitetu “Hadži Zeka” u Peći.

“Slučaj Račak”, koji je Srbija tretirala kao vojno-policijsku akciju protiv terorista takozvane OVK, Albanci su proglasili za masakr nad više od 40 civila, što je bio okidač za agresiju NATO na tadašnju SR Jugoslaviju i Srbiju, koja je trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana