Gideon Grajf: Ustaše su bile brutalnije od nacista

RT Balkan
Gideon Grajf: Ustaše su bile brutalnije od nacista

SUBOTICA - Profesor Gideon Grajf održao je predavanje u Subotici na temu "Jasenovac - njegovo moralno i istorijsko značenje" i tom prilikom obrazložio neke od mnogih razlika koje su postojale između logora Aušvic i Jasenovac, navodeći da su ustaše bile surovije i od samih nacista.

Grajf, koji je Suboticu posjetio na poziv Fondacije "Za srpski narod i državu", rekao je da o brutalnosti ustaša govore i načini na koje su ubijali Srbe, Jevreje i Rome.

"Žednja za krvlju je bila glavna razlika između ustaša i njemačkih nacista. Užasna osobina ustaša je što su željeli da prisustvuju smrti, da je osjete, dok je kod nacista to bila 'čistija' smrt, bili su surovi ali su to radili na drugačiji, 'čistiji' način. Sama činjenica da je u Jasenovcu postojalo 57 načina ubijanja Srba, Jevreja i Roma pokazuje koliko su ustaše bile surovije i brutalnije, što su i sami nacisti potvrdili", rekao je Grajf.

Odgovarajući na pitanja publike, u svečanoj hali Gradske vijećnice u Subotici, on je između ostalog rekao da podržava da se ovaj dio istorije i vid stradanja promoviše i kroz umjetnost, film, muziku, ali sa velikim oprezom na to da se poštuju naučni dokazi i činjenice, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je samo dva odsto nacista izašlo na suđenje, što smatra da je jako sraman i mizeran broj, u odnosu na broj žrtava koje su njihove odluke i postupci odnijeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana