Gero: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO

Tanjug
Gero: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO

PRIŠTINA - Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je danas da su zemlje Kvinte zatražile od prištinskih vlasti da suspenduju odluku centralne banke o zabrani upotrebe dinara, kao i da Francuska od Prištine očekuje formiranje Zajednice srpskih opština.

„Zahtjev koji smo postavili, mi i zemlje Kvinte, jeste da napravimo tranziciju prije nego što se ova uredba primjeni. Trebalo bi da bude više konsultacija i informacija pre nego što se odluka primeni. Pozivamo na suspenziju ove uredbe radi pravilnog informisanja stanovništva, i mogućnosti iznalaženja mogućih tehničkih rešenja“, rekao je Gero za Dukađini.

On je istakao da je jedini način za rješavanje situacije da predstavnici Beograda i Prištine sjednu za sto i razgovaraju o tehničkim pitanjima primjene uredbe.

„Uredba CBK ima za cilj da ima veću transparentnost i mi to podržavamo, međutim ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica djelovati i kako će ti ljudi primati svoje penzije. Željeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije uredbe i više informacija. Govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki dio ljudi“, rekao je Gero.

On je istakao da je vlada u Prištini morala da, prije svega, pronađe odgovarajući način da ne zabrani transfer sredstava.

„Treba razgovarati sa ljudima na koje ove odluke imaju direktan uticaj, pravi kanal je da se vodi dijalog“, rekao je francuski diplomata.

On je ponovio zahtjev zemalja Kvinte da Priština ispuni svoje obaveze koje su tiču Zajednice srpskih opština i dodao da je prijedlog nacrta ZSO dobar i da je „potpuno legalan“.

Govoreći o francusko-njemačkog planu, Gero je rekao da ne vidi bolje rješenje od tog plana kada je riječ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ambasador Njemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da način implementacije odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM nije dobar.

„Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo da bude urađeno. Građane treba informisati. Mi ne kritikujemo odluku CBK, već način na koji se provodi jer građani nisu bili informisani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana