Garina: Europrajd nije i neće biti otkazan

Tanjug
Garina: Europrajd nije i neće biti otkazan

BRISEL - Predsjednica Evropskog udruženja organizatora parade ponosa Kristine Garina saopštila je danas da Europrajd, zakazan za septembar u Beogradu, nije i neće biti otkazan i da je svaki pokušaj zabrane tog događaja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

-Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić ne može da otkaže tuđi događaj. Europrajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Europrajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Europrajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano - navela je Garina.

Ona je rekla da je pravo na održavanje Prajda, prema Evropskom sudu za ljudska prava, osnovno ljudsko pravo.

-Svaki pokušaj ''zabrane'' Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope - tvrdi Garina.

Ona je rekla da Europrajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cijele Evrope sa LGBTI+ osobama iz Srbije i šireg zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije rekao je ranije danas da je u dogovoru sa predsjednicom i većinom članova Vlade Srbije donijeta odluka da se Europrajd zakazan za septembar otkaže jer je država pritisnuta brojnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana