Gardijan objavio tekst o kafanama u Beogradu

Tanjug
Gardijan objavio tekst o kafanama u Beogradu

BEOGRAD - „Kafane su srpske taverne: restoran, pab i mjesto koje radi od jutra do kasno uveče. Redovni posjetioci dolaze na doručak prije posla, porodice ovdje organizuju vjenčanja i proslave, sklapaju se poslovi, a tuga se utapa u mračnim ćoškovima“, piše novinarka lista koja je posjetila Beograd gdje je obišla lokalne kafane.

Ona je posjetila Skadarliju koju opisuje kao nekadašnju boemsku četvrt grada gdje su kafane bile dom pjesnika, umjetnika i pjevača. 

„Jedan od legendarnih bio je Toma Zdravković koji je pjevao u restoranu Dva jelena. Na video-snimcima iz 1980-ih godina se vidi kako ide od stola do stola i prilazi posjetiocima koji ga obožavaju. Sada se njegova bronzana statua nalazi u Skadarliji, a ljudi polažu cvijeće i cigarete“, piše u tekstu. 

Britanska novinarka navodi da u Beogradu postoje tri vrste kafana. 

„Neke su orijentisane ka istoku, sa bogatom balkanskom kuhinjom i bučnim trubačima. Druge su u austrougarskom stilu, u njima se služe jela poput gulaša i sviraju se žičani instrumenti i harmonika. U skorije vrijeme, pojavile su se kafane u stilu noćnih klubova u kojima se pušta turbofolk i one privlače mlađu publiku“, navodi se u tekstu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana