Galić: Biće potrebna vanredna odbrana od poplava

Tanjug
Foto: Ilustracija

NOVI SAD – Radni sastanak pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimira Galića i direktora JVP “Vode Vojvodine” Srđana Kruževića sa predsjednicima opština na temu aktuelne hidrološke situacije održan je danas, a Galić je tom prilikom rekao da smatra da će biti potrebna vanredna odbrana od poplava, ali da nećemo gledati slike kao u Evropi.

„Sazvali smo danas sastanak sa svim predstavnicima opština i gradonačelnicima čije se opštine i gradovi naslanjaju na riječni tok. Jedini potencijalni problem trenutno je na Dunavu, koji plavi u zemljama Evrope. Dokle će ići, mi vjerujemo do vanredne odbrane od poplava, ali dalje ne”, rekao je Galić.

Direktor JVP Vode Vojvodine Srđan Kružević rekao je da Mađarska nije promijenila svoje prognoze u odnosu na juče, što znači da je vodostaj i dalje pola metra niži u odnosu na 2013. godinu.

„Očekujemo još dva-tri metra dotok vode što će ući u vanrednu odbranu i nju ćemo proglasiti čim se stvore uslovi. U redovnu odbranu ulazimo sutra, Bezdan – Apatin, na sjevernom toku, a u petak ćemo je proglasiti do Slankamena”, kazao je Kružević.

On je dodao da postoji niz mjesta koja će biti ugrožena i sa redovnom odbranom jer su naselja građena u nebranjenim dijelovima, te da će na sastanku sa predstavnicima opština razgovarati kako da im se nađu u tim situacijama, bilo da je tehnikom, bilo da je džakovima.

„Talas je već ušao u zemlju, ukoliko dođe do topljenja snijega u Austriji, imamo potrebe da budemo zabrinutiji, a sad se nadam da nećemo imati problema”, zaključio je Kružević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana