Vozač koji je pregazio djecu osuđen na 10 godina zatvora

Tanjug
Foto: Republika.rs

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Lazara Galića (38) na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina, jer je 17. jula prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dječak Stefan Balić (9).

Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi tražilo od suda da Galića osudi upravo na kaznu zatvora od 10 godina.

Takođe, Galiću je izrečena i mjera bezbjednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Prilikom odmjeravanja kazne od otežavajućih okolnosti sud je cijenio da je Galić osuđivan 10 puta zbog različitih krivičnih djela, među kojima je dva puta osuđen zbog saobraćajnih nesreća koje je izazvao pod dejstvom alkohola u istoj ulici u kojoj je izazvao nesreću u kojoj je poginuo Stefan Balić.

Sudija je navela da kao olakšavajuće okolnosti sud nije cijenio činjenicu da je Galić porodičan čovek i otac dvoje djece jer nije vidjela da se tokom suđenja iskreno pokajao.

Porodica oštećenog je upućena na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim prijedlogom protiv Galića od suda tražilo da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih djela - teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

On je nakon nesreće napustio lice mjesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Tereti se da je 18. jula prošle godine oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nesreću tako što je vozilom udario i oborio tri pješaka koji su kolovoz ulice prelazili na obilježenom pješačkom prelazu, a zatim je napustio lice mjesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nesreći su djeca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške tjelesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula 2021. godine.

Otac M. B. je tada zadobio lake tjelesne povrede.

alić je za krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja osuđen na osam godina zatvora, a za krivično djelo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi na tri godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana mogu da ulože žalbu.

Pritvor u kom je od hapšenja Galiću je produžen do upućivanja na izvršenje kazne.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana