Francuski mediji o posjeti Makrona Srbiji: Moguća potvrda ugovora o kupovini 12 Rafala

Tanjug
Francuski mediji o posjeti Makrona Srbiji: Moguća potvrda ugovora o kupovini 12 Rafala

PARIZ - Francuski mediji prenijeli su danas vijest o posjeti francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji uz ocjenu da bi tokom posjete mogao da bude zaključen ugovor o prodaju 12 francuskih aviona Rafal.

Kako prenosi Mond posjeta Srbiji francuskog predsjednika dešava se u trenutku političke krize Francuskoj.

Mediji citiraju i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana, kao i da će Makron u petak, u Novom Sadu, posjetiti muzej i ekonomski forum posvećen vještačkoj inteligenciji, ali da avioni Rafal izazivaju najveće interesovanje u Srbiji.    

Francuski portal Frans24 prenio je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

On je dodao da većina aviona kojima Srbija raspolaže, ili svi avioni presretači i lovci potiču iz Rusije.

"Sada treba da menjamo sebe, naše navike i sve ostalo kako bismo pripremili našu vojsku", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić se osvrnuo i na odluku vlade Srbije da ponovo izda licencu kompaniji Rio Tinto za razvoj spornog rudnika litijuma, što je izazvalo brojne proteste, ističući da čvrsto podržava taj projekat.

"Mi ćemo ostati uporni i čvrsti po ovom pitanju jer verujemo da je to od najvećeg značaja za Srbiju kao i da je na korist naroda Srbije", rekao je predsjednik.

Kada je riječ o pitanju Kosova, predsjednik Srbije je ostao vatreni branilac pitanja važnih za većinu Srba u zemlji, uključujući odlučno odbijanje da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, navodi Frans24.

Vučić je kazao da će tokom susreta sa Makronom razgovarati o temi Kosova, usljed spekulacija o otvaranju mosta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koji je dugo razdvajao Srbe i etničke Albance.

Ovaj potez Prištine su kritikovale zapadne sile, uključujući SAD i Francusku. 

"Od najvećeg je značaja da zadržimo mir, stabilnost, i to ćemo i uraditi", poručio je predsednik Srbije.     

Predsjednika Makron doputovaće u četvrtak u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posljednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gdje je Vučić prisustvovao prijemu za svjetske lidere u Jelisejskoj palati.

Predsjednika Srbije dočekao je predsjednik Francuske sa suprugom Brižit Makron.

Inače, aktuelni francuski predsjednik prvi put je bio u zvaničnoj posjeti Beogradu u julu 2019. godine kada su dvije zemlje obilježile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Francuska vas voli kao što ste vi voljeli nju", poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.   

Makron i Vučić su tada otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć koju je ta zemlja pružila Srbiji u Prvom svjetskom ratu. Potpisana su i 22 sporazuma, među kojima je bila i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Upravo ekonomske, ali i vojne teme očekuje u fokusu susreta dvojice predsjednika, a Vučić je ranije izjavio  da bi kupovina Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Da su vojna pitanja dio agende, potvrdio je Makron na konferenciji za medije 18. jula, nakon Samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Upitan o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, Makron je odgovorio da će u narednim nedjeljama ili mjesecima posjetiti Srbiju "kako bismo finalizovale pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših država".

Srbija i Francuska su postigle dogovor o nabavci borbenih aviona Rafal u aprilu tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i susreta sa Makronom.

Takođe, Srbija i Francuska potpisale memorandum o razumijevanju o uspostavljanju saradnje u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Vučić je tada rekao da se sa Francuskom vode razgovori kako bi se dobilo znanje i ekspertiza za izgradnju hidroelektrana i nuklearnih elektrana.

Vučić je iz Pariza gdje je krajem jula prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara rekao da se posjeta Makrona može očekivati do 5. ili 6. septembra.

Predsjednik Srbije je izrazio uverenje da bi tada mogli da se postignu važni sporazumi.

Predsjednik Francuske odnose svoje zemlje sa Srbijom vidi kao "čvrste, iskrene i strukturalne za obje zemlje i region".

Vučić takođe poručuje da Francuska u Srbiji ima pouzdanog partnera i prijatelja.

Dvije zemlje jačaju i ekonomsku saradnju. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika.

Francuska kompanija Vinci je dobila koncesiju na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Takođe, dvije vlade su 2014. potpisale Memorandum o razumijevanju o gradnji metroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana