Formirano žalbeno vijeće za odlučivanje o pritvoru za Tačija

Tanjug
Foto: Arhiva

HAG - Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova odredila je sastav veća koje će odlučivati o žalbi odbrane bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija na odluku o poduženju pritvora.

O Tačijevoj žalbi odlučivaće tročlano sudsko vijeće koje čije sudije Majkl Pikard, Emilio Gati i Nina Jergensen.

Trendafilova je 24. avgusta odbacila zahtjev odbrane Tačija za njeno izuzeće u odlučivanju o sastavu Apelacionog veća.

Tačijevi branioci podnijeli su ovaj zahtev 16. avgusta, istog dana kada i žalbu na riješenje o pritvoru, jer sumnjaju u njenu pristrasnost.

Tražili su da potpredsjednik suda odluči o sastavu sudskog vijeća umesto Trendafilove.

Trendafilova u svojoj odluci ukazuje da predsjednik suda ne podliježe izuzeću u vršenju svoje sudijsko-administrativne funkcije, te da zadržava nadležnost da nastavi da obavlja svoje funkcije u skladu sa pravnim okvirom tog suda.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gdje se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana