Formiran krizni štab za pomoć Srbima u inostranstvu

GS
Formiran krizni štab za pomoć Srbima u inostranstvu

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, zbog epidemije virusa korona i u inostranstvu, formiralo Krizni štab čiji je cilj pružanje pomoći građanima Srbije koji su van zemlje.

 


Ovaj štab formiran je po nalogu resornog ministra Ivice Dačića koji je dao instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije da prioritet njihovog rada mora da bude pomoć i zaštita građana Srbije u ugroženim područjima.

"Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u ovom trenutku u svetu pružaju konzularnu pomoć našim građanima uprkos teškim uslovima sa kojima se suočavaju u radu", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju je navedeno da je Dačić svakodnevno u kontaktu sa kolegama u svijetu i sa predstavnicima međunarodnih organizacija sa kojima nastoji da na najbrži način pronađe rješenja za mnogobrojne probleme zbog restriktivnih mjera koje zemlje donose zbog virusa korona.

"Najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe", precizirali su iz Ministarstva i ukazali da je nakon uvođenja restriktivnih mjera u većini stranih zemalja veliki broj državljana Srbije zatečen na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Srbiju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije pojašnjavaju da je riječ o građanima koji su se u stranim zemljama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na liječenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i slično.

"Sva diplomatsko-konzularna predstavništva ulažu maksimalne napore da se reše problemi građana Srbije i organizuje njihov povratak, ukoliko je to neophodno", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su apelovali na sve građane Srbije koji su u inostranstvu da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji, te podsjetili da su u inostranstvo distribuisali preporuku Vlade Srbije o tome.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je od uvođenja vanrednog stanja u zemlji, nedjelje, 15. marta, angažovano i na pomoći stranim državljanima i njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koje je mjera zabrane ulaska ili tranzita u Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana