Fon Kramon sa mosta na Ibru: Situacija na sjeveru KiM teška i napeta

Tanjug
Fon Kramon sa mosta na Ibru: Situacija na sjeveru KiM teška i napeta

KOSOVSKA MITROVICA - Izvjestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da je situacija na sjeveru Kim teška i napeta.

Fon Kramon je u video poruci snimljenoj na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, nakon posjete sjeveru KiM, rekla da je razgovarala sa predstavnicima civilnog društva, opozicije, policijskih snaga i institucija.

-Moram da priznam da je situacija teška i napeta. Videli smo dosta naoružaniһ vozila, oružaniһ snaga - navela je Fon Kramon na Tviteru.

Dodala je da ne zna da li je dobra ideja da u ovoj situaciji izabrani predsjednici opština nasilno ulaze u zgrade opština.

-Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da  uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rješenje, održiv način izgradnje povjerenja kod građana na sjeveru Kosova - navela je Fon Kramon.

Takozvana kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spriječe da uđe u opštinske prostorije.

Povrijeđeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM - Sjeverne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića - izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana