Fon der Lajen traži dijalog,Kurti optužuje Srbiju

Srna
Fon der Lajen traži dijalog,Kurti optužuje Srbiju

PRIŠTINA - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Beograd i Priština trebaju da razviju konstruktivan dijalog i smire tenzije na sjeveru Kosova.

Fon der Lajenova je poslije sastanka u Prištini sa predsjednikom Vlade samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem rekla da sve strane trebaju da „zajedno rade za budućnost“, te da su nedavni događaji potvrda koliko je dijalog važan.

-Dok mi ovdje razgovaramo, pregovarači su u Briselu i pregovaraju o tome i, nadam se, da imaju pun mandat za pregovore jer je to najbolji način da se krene naprijed - navela je ona i dodala da „sanja da zapadni Balkan bude dio Evrope“.
Kurti je optužio Srbiju da „gomilanjem snaga uz administrativne prelaze Jarinje i Brnjak destabilizuje situaciju na Kosovu i u cijelom regionu“.

On je rekao, između ostalog, da odluka o recipročnim mjerama nije nova, već da je dio starog sporazuma koji njegov kabinet samo sprovodi, kao i da Srbija „odbijanjem prijedloga Kfora o rješenju pitanja blokade administrativnih prelaza još jednom pokazala da ne prihvata mir“.

Prethodno je predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani nakon sastanka sa Fon der Lajenovom pozvala međunarodnu zajednicu da osudi „destabilišuće tendencije Srbije“.

Fon der Lajen će se danas u Podgorici sastati odvojeno sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

U okviru posjete regionu, Fon der Lajen je danas boravila u Albaniji, Makedoniji i u Prištini, a posjetiće i Srbiju i BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana