Fon der Lajen i Bajden nakratko razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Tanjug
Fon der Lajen i Bajden nakratko razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

VAŠINGTON- Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i o dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Pavlović Tudej.

Fon der Lajen je za taj portal rekla da se su se ona i Bajden tokom sastanka u Bijeloj kući "nakratko dotakli te teme".

Govoreći o sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je najavljen za 18. mart u Ohridu, kojem posreduje EU, Ursula fon der Lajen je istakla značaj istrajavanja u dijalogu uprkos problemima.

-Veoma je važno da se dijalog Srbije i Kosova nastavi - istakla je Fon der Lajen.

Prema njenoj ocjeni, nije lako i ima još mnogo pitanja koja treba riješiti, ali se kreće u pravom smjeru.

-Očekujemo da se ojbe strane konstruktivno angažuju - rekla je Fon der Lajen.

Saglasili se da počnu pregovori o sporazumu o mineralima

Džozef Bajden i Ursula fon der Lajen dogovorili su se da odmah počnu pregovori o sporazumu o mineralima da bi se olakšalo subvencionisanje evropskih proizvođača

na osnovu američkog Zakona o smanjenju inflacije.

U zajedničkom saopštenju, Bajden i Fon der Lajen su naveli da  sporazum ima za cilj da omogući da se relevantni kritični minerali ekstrahovani ili obrađeni u EU uvrste za mogućnost dobijanja poreskog kredita za električna vozila na osnovu Zakona o smanjenju inflacije, prenio je Rojters.

Predsjednica Evropske komisije rekla je da se saglasila sa  američkim predsjednikom tokom sastanka u Bijeloj kući da se vodi dijalog o podsticajima čistim tehnologijama.

Fon der Lajen je ocijenila sastanak sa Bajdenom kao veoma dobar, navodeći da je postignuta saglasnost da minerali iz EU dobiju pristup američkom tržištu.

   Američkim Zakonom o smanjenju inflacije obezbeđene su ogromne investicije u čiste tehnologije, uključujući proizvodnju električnih vozila, podseća britanska agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana