Fijat će u Kragujevcu proizvoditi električni automobil

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- U kragujevačkoj fabrici, kompanija "Fijat" počeće proizvodnju novog električnog automobila, i to je epilog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i izvršnog direktora kompanije Stelantis Karlosa Tavareša.

"Ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija će uložiti svojih 48 miliona evra, ovo je važna investicija za Kragujevac, Šumadiju i celu Srbiju jer će značiti dodatni rast za celu Srbiju" - rekao je Vučić

Poptisan je i Ugovor o dodjeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i Fijat Krajsler automobili Srbija, koji su parafirali ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Berneti.

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavareš poručio je danas da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dvije strane, dodajući da je budućnost u novim, električnim vozilima, jer se autoindustrija neminovno mijenja.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom srž za sprovođenje plana Stelantisa da napreduje do 2030. godine.

“Bićemo ponosni kada budemo vidjeli da vozila izlaze sa trake u narednih nekoliko godina”, poručio je Tavareš nakon sastanka sa Vučićem i potpisivanja ugovora.

Tavareš je ukazao da se autoindustrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijom, jer se mora mijenjati sve, ne samo tehnologija vozila.

“Ovo partnerstvo je jasan znak povjerenja. Mnogo je nepovjerenja u društvu, a cijena nepovjerenja je visoka. Mi ne idemo tim putem, naprotiv. Ugovor je jasan i konkretan znak naše namjere da tu transformaciju učinimo uspješnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije”, rekao je Tavareš.

Dodao je da je ovo velika promjena, za koju je Stelantis spreman, jer to sprovodi u nekoliko dijelova svijeta.

Ukazao je da vožnja električnog vozila znači da je ubraznje pri kretanju veće, jer je dostupna veća snaga iz električnog motora, da je vozilo tiše, pa je i komfor vožnje bolji, dok se vozilom bolje upravlja.

“Ovo je veoma važan trenutak. Ovaj ugovor je prekretnica i možete da vjerujete Stelantisu. Mi ćemo uraditi svoj dio posla i uvjereni smo da će i Srbija uraditi svoj dio”, poručio je Tavareš i pozvao sve da dođu kada novo vozilo bude “izašlo” sa trake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana