EXIT srpskoj privredi donio preko 220 miliona evra

Mondo
Foto: Exit

EXIT festival je izdanjem 2022. godine privredi Novog Sada i Srbije donio novih 19,7 miliona evra, čime se ukupan doprinos festivala od osnivanja do danas penje na više od 220 miliona evra.

To je pokazalo istraživanje "TIM Centra" iz Novog Sada, koje se svake godine, za vrijeme festivala, sprovodi sa posjetiocima iz Srbije, regiona i inostranstva.

Veći ekonomski doprinos u odnosu na prethodnu godinu, kada je on iznosio 18,8 miliona evra, rezultat je povećanja nekoliko ključnih parametara, među kojima su rekordna potrošnja i povećan udio posjetilaca van Srbije.

EXIT festival Novom Sadu i Srbiji daje doprinos i u vidu međunarodne promocije destinacije, čiju vrijednost mnogi stručnjaci svrstavaju u kategoriju – neprocjenjivo. Među njima je i novinar prestižnog ekonomskog časopisa „The Economist“, koji je ranije rekao da kada bi Srbija cijeli svoj budžet uložila u PR, ne bi postigla ono što su za njenu promociju učinili Novak Đoković i EXIT.

To još jednom potvrđuju i rezultati ovogodišnjeg istraživanja, prema kojima najveći broj ispitanika smatra da je EXIT, uz Novaka Đokovića, najpoznatiji srpski brend u inostranstvu. Čak 89,8 odsto ispitanika ističe da EXIT pozitivno utiče na imidž Srbije globalno, dok je nevjerovatnih 97,8 odsto ispitanika izjavilo da im se mišljenje o Novom Sadu popravilo ili ostalo isto nakon posjete festivalu!

U julu 2022. kroz festivalske kapije je prošlo više od 200.000 posjetilaca, iz 107 zemalja svijeta, pri čemu je najviše inostranih gostiju stiglo iz Njemačke, Velike Britanije, Turske, Mađarske i Francuske, dok u regionu prednjače Slovenija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Čak 91 odsto posjetilaca je u Novi Sad došlo zbog Exita, što je dokaz direktnog pozitivnog uticaja festivala na turizam, ali i na imidž Novog Sada i cjelokupne Srbije.

Posjetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosječno trošili 549 evra, što je skok od 22 odsto u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Evrope su trošili u prosjeku 821 evro, a iz Istočne Evrope 720 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana