Evropski komesar za proširenje: Beograd i Priština moraju da postignu dogovor koji je obostrano prihvatljiv

Tanjug
Evropski komesar za proširenje: Beograd i Priština moraju da postignu dogovor koji je obostrano prihvatljiv

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocjenjuje da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno da se postigne dogovor koji je "obostrano prihvatljiv" i koji "ne predstavlja rizik za druge zemlje u regionu".

- Razmjena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dvije strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rješenja - kaže Varheji.

Varheji je, odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora o izjavi šefa diplomatije EU Žosepa Borela koji u intervjuu za regionalne medije, navodno, nije isključio razmjenu teritorija kao rešenje za kosovsko pitanje, poručio da je pozicija Evropske komisije od početka bila jasna.

- Ključno je da se dve strane dogovore o rješenju koje je obostrano prihvatljivo i koje ne predstavlja rizik po druge zemlje u regionu. Kada dođemo do te tačke onda možemo da razmtramo različite elemente rješenja -, kaže Varheji.

Komesar za proširenje dodaje da u pokretenju dijaloga Beograda i Prištine kao i u dolasku do dogovora očekuje veliki doprinos specijalog prestavnika EU Miroslava Lajčka.

-Njegovo iskustvo u regionu i znanje će nam puno značiti. Radimo zajedno na dolasku do rješanja između Beograda i Prištine koliko god je to brže moguće - poručio je Varheji.

Povodom izjave šefa diplomatije EU da "EU ne može biti veći katolik od pape" kada je riječ o dogovoru Beograda i Prištine, iz kancelarije Žosepa Borela za Tanjug kažu da je konstatacija da je visoki predstavnik time podržao ideju o razmjeni granica "novinarska interpretacija" Borelovog odgovora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana