“Evropa nostra”: Manastir Visoki Dečani i dalje u opasnosti

Tanjug
“Evropa nostra”: Manastir Visoki Dečani i dalje u opasnosti

BEOGRAD - Kancelarija Međunarodnog sekretarijata “Evropa nostre” ocijenila je da se Manastir Visoki Dečani, koji je prethodnih godina bio uvršten na listu “Sedam najugroženijih spomenika kulture”, i dalje nalazi u opasnosti i zahtijeva višegodišnji trud kako bi se našlo rješenje za njegovo očuvanje.

“Evropa Nostra” objavila je listu “Sedam najugroženijih spomenika kulture i nasljeđa u Evropi za 2023. godinu”, a pošto se na tom spisku nisu našli Dečani pojednini albanski mediji su protumačili da je on skinut sa te liste.

Međutim, iz kancelarije Međunarodnog sekretarijata “Evropa nostre” u Briselu pojašnjeno je da u okviru njihovog programa “Sedam najugroženijih spomenika kulture”, od prve liste koja je objavljena 2013. godine pa do najnovije za 2023. godinu, nijedan lokalitet nije uvršten na listu dva puta, piše “Kosovo onlajn”.

Iz ove kancelarije je naglašeno da su “Evropa nostra” i Institut Evropske investicione banke, u saradnji sa EU angažovani na zaštiti svih lokaliteta koji su u toku proteklih godina uvršteni na njihovu listu.

- Neki od lokaliteta su u međuvremenu izvan opasnosti zahvaljujući angažmanu različitih aktera kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i evropskom nivou. Neki drugi lokaliteti su i dalje u opasnosti i zahtijevaju višegodišnji trud kako bi se našlo rješenje za njihovo očuvanje za sadašnja i buduća pokoljenja. Takav slučaj je, na primjer, sa tampon zonom u istorijskom jezgru Nikozije na Kipru, sa Beogradskom tvrđavom, kao i sa Manastirom Visoki Dečani - navedeno je iz “Evropa nostre”.

Delegacija “Evropa nostre” posjetila je prošlog ljeta Kosovo i Metohiju i nakon te posjete konstatovala da su ostali na snazi glavni razlozi zbog kojih je manastir Visoki Dečani stavljen na listu sedam najugroženijih 2021. godine.

Na listi “Evropa nostre” sedam najugroženijih spomenika kulture za 2023. godinu su kulturni prostor Svetog Stefana u Crnoj Gori, Bistričke vodenice u Srbiji, Partizansko memorijalno groblje u Mostaru, Željeznička stanica Kortrijk u Belgiji, tvrđava Čakvinji u Gruziji, Kuća za okupljanje sestrinstva, nekadašnje Moravsko stanište u Klajnvelku u Njemačkoj i Memento park u Budimpešti.

“Evropa nostra” je osnovana 1963. godine u Parizu, bavi se zaštitom kulturne baštine i promocijom najbolje prakse u oblasti nasljeđa širom Evrope i održava bliske odnose sa EU, Savjetom Evrope, Uneskom i drugim međunarodnim tijelima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana