Optuženi otac i majka dječaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru", evo za šta ih terete

Tanjug
Optuženi otac i majka dječaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru", evo za šta ih terete

BEOGRAD - Tužilaštvo je podiglo optužnicu i traži 12 godina zatvora za oca dječaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Vladimira K, oca dječaka, koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara.

Optužnica je podignuta i protiv majke dječaka K. K. kao i radnika i vlasnika streljane.

-Vladimir K. optužen je za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti - rekao je tužilac Stefanović tokom obraćanja novinarima u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Istraga u ovom predmetu trajala je pet mjeseci.

-Protiv Vladimira Kecmanovića optužnica je podignuta za krivično djelo protiv opšte sigurnosti -saopštio je Stefanović. On je iznoseći optužnicu rekao da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni u periodu od godinu prije tragedije u OS “Vladislav Ribnikar obučavao sina od 13 godina, da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Stefanović je rekao da ga je otac u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting ” i jednom u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju uzrastu njegovog sina. Takođe, kako je rekao sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pavilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbjedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.

Kako je Stefanović naveo, Vladimir K. čuvao je sve u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbjedno smještanje i čuvanje, a koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

-U istrazi je dakle utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja - rekao je Stefanović.

On je dodao da je okrivljeni na taj način omogućio djetetu da dođe u posjed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Česka žbrojevka” i “Ruger”, za čije nabavljanje i držanje je posjedovao odobrenje nadležnog organa.

K.K., sin okrivljenog Vladimira Kecmanovića je, kako se sumnja, došao u posjed neadekvatno obezbijeđenog oružja 1. maja, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje “Česka zbrojevka” i “Ruger” sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.

Ušavši u prizemlje škole, dječak je prvo pucao u radnika obezbjeđenja, a zatim je pucao u dvije učenice koje su sjedile za stolom za dežurstvo, kao i u još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao 23 oštećena, maloljetna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila. Tu je, kako je rekao, ubio šestoro djece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.

Tužilaštvo traži 12 godina zatvora za Vladimira Kecmanovića, a za majku djeteta, čiji je DNK pronađen na municiji, dvije i po godine zatvora.

Optuženi su i vlasnik streljane i radnik streljane zbog, kako je Stefanović naveo, lažnog svjedočenja.

Za njih Tužilaštvo traži tri godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana