EU kritikovala Prištinu zbog zabrane ulaska patrijarhu i episkopima na KiM

Tanjug
EU kritikovala Prištinu zbog zabrane ulaska patrijarhu i episkopima na KiM

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano kritikovao je danas odluku Prištine da spriječi ulazak patrijarha Porifirija i sedam biskupa Srpske pravoslavne crkve (SPC) na teritoriju Kosova i Metohije, navodeći da je vlada u Prištini takvim potezom prekrišila aranžmane za zvanične posjete iz 2014. godine i ignorisala značaj koji SPC ima za građane na KiM.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da je to protiv “osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva”.

On je, na pitanje Tanjuga kako kometariše to što je Priština spriječila patrijarha Porifija i sedam biskupa da uđu na KiM, naglasio da je posjeta najavljena u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu i da je trebalo da bude dozvoljena.

-Trebalo je da bude dozvoljeno da se (posjeta) nastavi. Odbijanjem ulaska njemu, kosovska vlada ne samo da je prekršila aranžmane za zvanične posjete iz 2014. godine, već je i očigledno ignorisala značaj koji Srpska pravoslavna crkva i dalje ima za dijelove građana Kosova, a ovo je protiv osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva - rekao je Stano.

On je ponovio poziv Evropske unije na “punu i bezuslovnu implementaciju svih sporazuma i obaveza iz dijaloga, uključujući o zvaničnim posjetama”.

Na pitanje da li će posjeta patrijarha Porfirija biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, Stano je rekao da je taj sastanak fokusiran na “veoma specijalnu agendu”, ali da, kako pretpostavlja, EU nikada ne propušta priliku da prenese “svoje poruke, očekivanja ili nezadovoljstvo akcijama, koracima i odlukama pojedinačnih strana u svakoj prilici kada se susrećemo”.

On je, ipak, podvukao da je mnogo toga na sutrašnjem dnevnom redu u pokušaju da se, kao i tokom prethodnih sastanaka, riješi pitanje uticaja odluke o dinaru takozvane Centralne banke Kosova.

Na insistiranje albanskih novinara tokom brifinga da iznese stav EU povodom rezolucije o Srebrenici, Stano je naglasio da EU nije članica sa pravom glasa u UN i da nije na njoj da to komentariše.

On je, međutim, dodao da je stav EU i njenih institucija da “nema sumnje da je bio genocid u Srebrenici”, što, kako je rekao, EU ponavlja svakog jula na “godišnjicu ovog strašnog događaja u evropskoj istoriji”.

Stano je rekao da “ne može da bude nikakvog poricanja ili relativizacije genocida u Srebrenici”, tvrdeći da to nije stvar mišljenja, već, kako je rekao, odluka međunarodnih pravosudnih organa, među kojima je i Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju.

-Svi to moraju da prihvate i svi to moraju da poštuju, a svakome ko to pokuša da dovede u sumnju nema mjesta u Evropi - rekao je Stano.

Albanski novinari tražili su od portparola Evropske komisije Erika Mamera da kaže i kakav je stav predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen povodom izjave evropskog komesara Olivera Varhejija u Beogradu, koji je rekao da se ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda, na šta je Mamer odgovorio da su stavovi komesara njegovi lični stavovi, a da predsjednica EK, koja je juče bila na putu, nema na to komentar.

Stano je na to ponovio da EU i njene institucije svake godine podsjecćaju na stav EU “o genocidu u Srebrenici” i naveo da je, ako se pogleda unazad, stav komesara Varhejija vrlo jasno izražen u tim izjavama.

Stano je dodao da EU neće tolerisati “nikoga među svojim članicama, među svojim akterima, bilo koga ko pokušava da negira genocid, relativizuje genocid ili pokušava da veliča ratne zločince”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana