EU i UNDP: Obustavljeni radovi na kući Džafera Deve

Tanjug
Foto: Sputnjik

PRIŠTINA- Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Evropska unija obustavili su rad na lokaciji u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, koja se povezuje sa Džaferom Devom, navodi se u zajedničkoj izjavi UNDP-a i EU, objavljenoj na sajtu Kancelarije EU na KiM.

"UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujucći mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošcću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica", navodi se u izjavi.

U zajedičkoj izjavi napominje se da su UNDP i EU "pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mjesta kulturnog naslijeđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo posljednjih nekoliko dana".

Kako se navodi, namjera projekta je uvijek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišcćenjem kulturnog naslijeđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog naslijeđa na korišćenje zajednici.

"UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve", poručuje se u izjavi.

UNDP i Evropska unija oštro su osudili antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

Poručili su da su posvećeni zaštiti ugroženih, promovisanju osnovnih ljudskih prava i očuvanju slobode, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija.

U izjavi se podsjeća da su projekti kulturnog naslijeđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i vjerskim zajednicama završili radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i vjerskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na KiM.

"Projekti su se takođe fokusirali na revitalizaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa u vidu umetnosti, muzike i zanatskih veština i sproveli su brojne kurseve obuke i restauracione kampove posebno fokusirane na žene i mlade iz različitih zajednica. Sve intervencije doprinose jačanju poverenja i društvene kohezije, kao i povecćanju poštovanja zajedničkog kulturnog nasleđa različitih zajednica i religija širom Kosova", zaključuje se u izjavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana