Eskobar: Predložen sporazum o normalizaciji, a ne o priznanju

Srna
Eskobar: Predložen sporazum o normalizaciji, a ne o priznanju

BEOGRAD - Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas u Beogradu da je evropski prijedlog za Kosovo i Metohiju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne o međusobnom priznanju.

Eskobar je rekao da bi Vašington želio da na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera (samoproglašenog Kosova) Aljbina Kurtija, pod pokroviteljstvom EU u subotu, 18. marta, u Ohridu vide da je Zajednica srpskih opština (ZSO) značajan dio odnosa između Beograda i Prištine.

“Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu i deo je zaključaka Evropskog saveta i politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti. Drugi deo je koji će model biti primenjen”, rekao je Eskobar na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD-a.

Prema njegovim riječima, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je naveo više različitih primjera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

“Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO. U pogledu naših očekivanja ohridskog sastanka, želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima, uključujući i njihovo učešće kao kanditata”, naveo je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana