Eskobar očekuje da se za Srbe na Kosovu ništa neće promijeniti 1. septembra

Tanjug
Eskobar očekuje da se za Srbe na Kosovu ništa neće promijeniti 1. septembra

BEOGRAD - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je imao veoma dobar razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i da očekuje da do kraja mjeseca bude nađen način na koji Srbima na Kosovu i Metohiji ne bi bio promijenjen svakodnevni život i da oni ne budu opterećeni dodatnim procedurama.

-Nadam se da svakodnevni život ljudi na sjeveru Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živjeti u miru, da im neće biti potrebna dodatna dokumenta da dođu do svojih kuća. I uvjeren sam da ćemo to uspjeti da postignemo - rekao je Eskobar novinarima u Ambasadi SAD u Beogradu.

Istakao je da SAD žele da se obe strane obavežu da neće biti nasilja.

Ponovio je da svi sporazumi moraju da budu implementirani, pa i formiranje Zajednice srpskih opština i da očekuje da će ona biti na agendi sledeće runde razgovora.

-Tu poruku smo preneli jasno u Prišini, a to im je rečeno ranije i u Vašingtonu

Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako smo im naglasili da očekujemo da se o tome razgovara, da to bude na agendi, i to veoma brzo - rekao je Eskobar i podvukao da je najvažnija obaveza i Beograda i Prišitne je da ispune obaveze u cilju postizanja dogovora.

Podsjetio da u Evropi postoje mnogi modeli kojima je regulisan položaj manjina koji bi mogli da se primijeni na ZSO i koji bi „pomogli objema zemljama da idu naprijed“.

-Nema roka ali neki rok postoji, čuli su nas i naša očekivanja. Nastavićemo taj dijalog - rekao je on i dodao da će i SAD i EU nastaviti da pritiskaju obje strane da održe mir i stabilnost, i da će podržati sve dogovore i poltiički i tehnički i ekonomski.

Naveo je da je u razgovoru sa Srbima na KiM čuo njihovu zabrinutost i da je ona u mnogim slučajevima opravdana, dodajući da obe strane imaju priliku za dobre stvari kao što je razvoj ekonomije, ali i da postoji veliko nepovjerenje.

Prema riječima Eskobara, dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU, to je siguran način koji će otključati evropsku budućnost obe zemlje.

Razgovor sa Vučićm ocijenio je kao težak, „zato što postoje ogromne razlike između stavova i bilo je potrebno mnogo kompromisa na obje strane“.

Naglasio je da je bilo potrebno napraviti mnogo kompromisa na obe strane, teško zato što postoje ogromne razlike između stavova.

Dodao je da je ipak važno to što je vidio želju da se nađe rešenje, da se stvori povjerenje u proces i posvećenost EU.

Očekivanja da se do kraja mjeseca nađe rješenje, kako kaže bazira na tome što je vidio posvećenost obe strane i teški rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da se „nađe način da idemo naprijed u mirnom maniru“.

Naglasio je da ima jednostavnu poruku za obje strane i za Beograd i Prištinu da je potrebna posvećenost dijalogu, da se uzdrže od nasilja i da nastave da traže konstruktivne načine rješavanja problema.

Eskobar je naveo da je cilj njegove posjete Beogradu i Prištini bio da se podrži dijalog, za je rekao da nije klinički mrtav, kao i napore EU da bi se riješila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

Kako kaže, dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU, siguran način koji će otključati evropsku budućnost obe zemlje.

-Budućnost je članstvo u EU i dijalog je važan dio tog procesa - rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana