Erdogan u posjeti Srbiji: Zlatno doba srpsko-turskih odnosa

Tanjug, RTS
Erdogan u posjeti Srbiji: Zlatno doba srpsko-turskih odnosa

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, na konferenciji za novinare sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Beogradu, da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa.

-Uspeli smo da odnose između Turske i Srbije podignemo na najviši nivo u modernoj istoriji. Na dobrom smo putu da ispunimo ono što je meni delovalo kao nemogući cilj – da trgovinska razmera dostigne pet milijardi evra rekao je Vučić.

Erdogan je ocenio da su odnosi Turske i Srbije na odličnom nivou i naveo da je Turska spremna da u dijalogu Beograda i Prištine pruži podršku na svaki mogući način da bi se postiglo rješenje.

-Vidjeli smo pozitivne pomake i nadam se da postoji i to pozitivno ubrzanje koje će biti održivo na Balkanu, zato što Balkan ne može više da toleriše ovakvu vrstu problema - naveo je Erdogan.

Vučić je istakao da su turske kompanije izuzetno važne za Srbiju jer zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi i dodao da investicije iz Turske i dalje dolaze.

Dodao je da će građani uskoro moći da vide na djelu ono što je urađeno u prethodnom periodu, jer je sem turske obnove mnogih kulturno-umjetničkih spomenika, tu i izgradnja puta Novi Pazar – Tutin, koji je, kako kaže, nekada bio "put smrti", kao i most na Rači koji je u izgradnji turske kompanije.

-Most na Rači impresivno izgleda, očekuejmo da u kratkom periodu završimo tu deonicu od 19,1 kilometar auto-puta i spojimo sa BiH i Srpskom -  rekao je Vučić.

Sa Erdoganom je, kako kaže, razgovarao o svim važnim pitanjima, o unapređenju saradnje, o stabilnosti u regionu i tome koliko je važno da se sačuva mir, kao i o situaciji u Ukrajini i energetici.

Zamolio je Erdogana da nam Turska pomogne u snabdijevanju električnom energijom tokom zime.

-Da se omogući prostor da se azerbejdžanska struja preko Bugarske preveze u Srbiju, kako bi se obezbedile količine električne energije koje nam nedostaju - rekao je Vučić.

Naglasio je da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

Izjavio je i da je Srbija zainteresovana za kupovinu bespilotnih letelica "bajraktar", te da se nada da će u tome uspjeti sledeće godine.

Zahvalio je Turskoj na podršci "Otvorenom Balkanu", naporima da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ponovili su, kaže, i statove oko integriteta BiH.

-Ja sam dodao i oko poštovanja Dejtonskog sporazuma i integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Razgovarali smo o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i o trilateralnom susretu između Turske, BiH i Srbije - rekao je Vučić.

Erdogan je poručio da se nada da će poslije dogovora o dokumentima u najskorije vrijeme biti postignut i sporazum o registarskim tablicama sa Prištinom kao i o drugim spornim pitanjima.

-Veoma smo zadovoljni što je postignut sporazum kada je riječ o prelasku granica samo sa ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je riječ o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vrijeme, kao i o drugim problematičnim pitanjima - rekao je Erdogan

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Erdogan je naveo da je Turska uvijek pratila politiku ravnoteže između Rusije i Ukrajine i da će nastaviti to da čini i u predstojećem periodu.

Zahvalio je predsjedniku Srbije na gostoprimstvu koje je ukazano turskoj delegaciji i naveo da su današnji razgovori bili veoma plodni.

-Tokom razgovora smo se dotakli detaljno naših pitanja i zaista smo se posvetili koracima koje ćemo preduzeti u budućem periodu. Kada je riječ o dešavanjima u BiH, razmijenili smo stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju svakog dana i protokol koji je upravo potpisan u vezi sa putovanjima i korišćenjem samo ličnih karata dalje će unaprijediti naše odnose do novog nivoa i od ove godine od Srbije do naše zemlje došlo je 300.000 turista - istakao je Erdogan.

Ocijenio je da to znači da će se od uvođenja prelaska granice samo uz ličnu kartu taj broj dodatno povećati i dodao da to neće biti jedino u čemu je postignut napredak.

Doček

Aleksandar Vučić priredio je, ispred Palate Srbija, svečani doček za Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski predsjednik dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, uz ispaljivanje 10 počasnih plotuna, crveni tepih, postrojenu gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dvije države.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Erdogan su razgovarali u četiri oka, a zatim je uslijedio plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske i potpisivanje nekoliko sporazuma.

Na ručku u Predsjedništvu

Aleksandar Vučić ugostio je na ručku u zgradi Predsgedništva Redžepa Tajipa Erdogana i članove turske delegacije.

-Posle izuzetno uspešnog radnog dela dana, predah sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i prijateljima iz delegacije Republike Turske, uz ručak pripremljen sa mnogo pažnje u Predsedništvu Srbije - napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Uz post su objavljene i fotografije sa zajedničkog ručka.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana