Episkop Teodosije: Danas je teško biti Srbin i pravoslavac na Kosmetu

SRNA
Episkop Teodosije: Danas je teško biti Srbin i pravoslavac na Kosmetu

PRIZREN - Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je u Prizrenu, gdje je u hramu Svetog Đorđa služio liturgiju povodom Savindana, da je danas teško biti Srbin i pravoslavac na Kosovu i Metohiji i da srpski narod treba da bude dostojan puta Svetog Save.

"Širom vaseljene gde god Srbi žive slavi se Sveti Sava, srpski prosvetitelj i svetitelj roda našega. Radost je naša da smo se i mi danas sabrali u gradu Prizrenu, profesori, učenici i radnici naše bogoslovije, sveštenoslužitelji, ali i svi koji ste došli da u ovom hramu služimo svetu liturgiju i proslavimo Svetoga Savu", poručio je vladika Teodosije.

On je istalao da je blagoslov Svetog Save na srpskom rodu, ali i na cijelom rodu hrišćanskom.

Liturgiji i proslavi Savindana prisustvovao je i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja se bogoslovima i učenicima prizrenske Bogoslovije zahvalila što su svojom požrtvovanošću uspjeli da održe nastavni kadar i redovnost nastave i poručila im da su ponos Srbije.

U prostorijama prizrenske Bogoslovije je održana Svetosavska akademija tokom koje su učenici priredili prigodan program.

Na akademiji se obratio predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

Svečanoj proslavi ovog velikog praznika u Prizrenu, prisustvovali su i predstavnici Lekarske komore Srbije i profesori iz Novog Sada, Beograda, predstavnici srpski privrednika u Dubaiju, humanitarne organizacije "Radosti moja" iz Štutgarta i privremenog organa Opštine Prizren.

Na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, i u školama na Kosovu i Metohiji svečano je obilježena školska slava - Sveti Sava.

Na Univerzitetu je praznik Svetog Save obilježen rezanjem slavskog kolača i prigodnim programom na Fakultetu tehničkih nauka.

"Obaveza današnjih generacija je da neguju duh svetosavlja koji jeste duh zajedništva", rekao je dekan Jordan Radosavljević, obraćajući se brojnim studentima i gostima.

Radosavljević je naglasio da je Univerzitet u Beogradu uvijek bio putokaz i svetionik Univerzitetu u Prištini, koji se oduvijek trudio da dostigne tamo uspostavljene kriterijume, prenosi Televizija "Most".

"Želim da verujem, kao i svi mi, da ćemo našeg Svetog Savu slaviti još dugo, dugo godina na našem fakultetu, na našem univerzitetu, u našoj Kosovskoj Mitrovici", naglasio je Radosavljević.

Na sastanku rektora i dekana, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić istakao je da za taj univerzitet druga država osim Srbije ne postoji i izrazio nadu da će saradnja sa univerzitetima u Srbiji biti još intenzivnija.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić rekao je da ovaj univerzitet drži širom otvorena vrata za kolege i studente sa Kosova i Metohije, ali što je još važnije na sve načine snažno podržava rad i opstanak Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Savindan je obilježen i u školi za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur" u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a hramovna slava crkve Sveti Sava u južnom dijelu Mitrovice proslavljena je u prisustvu velikog broja vjernika, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Savindan je obilježen svečanom liturgijom i u manastiru Gračanica, kao i u osnovnim školama "Kralj Milutin" u Gračanici i "Sveti Sava" u Sušici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana