Episkop Jovan u Orašcu: Narod koji se ne sjeća svoje prošlosti, nije dostojan budućnosti

Tanjug
Episkop Jovan u Orašcu: Narod koji se ne sjeća svoje prošlosti, nije dostojan budućnosti

ORAŠAC - Episkop šumadijski Jovan poručio je danas u Orašcu na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana državnosti Srbije da narod koji se ne sjeća svojih prethodnika i prošlog vremena nije dostojan ni sadašnjosti, niti budućnosti.

-U životu je važno sećanje, da se sećamo prethodnik i pokojnika, naše divne prošlosti, istina, mukotrpne i dugotrajne, ali istrajne istorije našeg naroda, jer narod koji se ne seće prethodika i prošlog vremena, taj narod nije dostojan ni sadašnjosti, ni budućnosti - rekao je episkop Jovan koji je služio pomen ustanicima.

Kako je istakao episkop, „naši preci su se okupili na Sretenju kako bi branili krst“.

-Zato ih imajmo na umu ne samo od godine do godine kada se ovde sabiramo, nego imajmo na umu sve naše pretke i naše mile i drage pokojnike, da se mi njih sećamo u molitvama, a ako se mi njih sećamo u molitvama, oni će se zaista sećati i nas pred Bogom - naglasio je episkop Jovan.

Srbija danas slavi Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana