Elek: Nestaje hrane za pacijente u KBC Kosovska Mitrovica

Srna
Elek: Nestaje hrane za pacijente u KBC Kosovska Mitrovica

BEOGRAD - Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je danas da zbog ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji zdravstveni radnici ne mogu da podignu novac, dok u bolnici ponestaje hrane za pacijente, te upozorio da bi zbog jednostrane mjere Prištine saniteti mogli ostati bez goriva, a bolnice bez mazuta za grijanje.

Elek je na današnjoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici apelovao da međunarodna zajednica i svi politički činioci koji mogu utiču na Prištinu da se odluka o suspenziji dinara iz platnog prometa na prostoru Kosova i Metohije odgodi.

On je istakao da su svi zaposleni u ustanovi koju vodi ugroženi, jer moraju da idu u centralnu Srbiju da podignu novac koji su zaradili, baš kao što su išli i na vakcinaciju tokom epidemije virusa korona.

Elek je ukazao da zbog mjera Prištine ispaštaju i pacijenti s obzirom na to da bolnica ne može da plati hranu dobavljačima, kojima moraju da plaćaju u dinarima, a problem je i to što postoji i zabrana uvoza hrane iz Srbije, iako te zabrane nema u pisanoj formi.

Dodao je da za gorivo imaju novca, koji Srbija prebacuje, ali ne može da se plati u dinarima, pa je realna opasnost da ne mogu da koriste sanitete.

Elek je objasnio da je isti slučaj i sa mazutom, zbog čega bi bolnice mogle da ostanu bez grijanja, dodajući da zbog zabrane dinara bolnica ne može da plati ni usluge servisera instrumenata poput rendgena, kao ni majstore koji održavaju KBC.

-Mi smo pristalice dijaloga i mirnog rešenja ove odluke, a ne naglog donošenja jednostranih odluka, čiji je cilj eskalacija problema na terenu. To utiče i na zdravstvene radnike i šalje se signal običnom narodu da napusti ove prostore zato što neće imati svoju valutu - upozorio je Elek.

Odlukom prištinske centralne banke od 1. februara onemogućen je promet dinara na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana