Ekipi RTS-a rečeno da ne mogu na Kosmet jer se nisu najavili

Srna
Ekipi RTS-a rečeno da ne mogu na Kosmet jer se nisu najavili

BEOGRAD - Ekipi emisije “Pravo na sutra” RTS-a, kojoj kosovska policija četvrti dan ne dozvoljava da pređe administrativni prelaz Jarinje, rečeno je da ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju jer se nisu najavili, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Novinarka RTS-a Svetlana Vukmirović rekla je UNS-u da su oko podneva njenoj ekipi prišla tri službenika kosovske policije i rekla im da ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, jer svoj dolazak nisu najavili 72 časa ranije posredstvom oficira za vezu.

“Policajci su nam rekli da je to procedura po Briselskom sporazumu”, navela je Vukmirovićeva, koja sada čeka na Jarinju i pisano objašnjenje da je ovo razlog četvorodnevnog maltretiranja novinara.

Oficir za vezu Dejan Pavićević rekao je da se prema Briselskom sporazumu prelazak novinara ne najavljuje “apsolutno nikad”, te da to važi isključivo za najviše državne zvaničnike.

On je najavio da će od Brisela tražiti da preduzme konkretne korake jer je ovo flagrantno kršenje Sporazuma, slobode kretanja i prava novinara na slobodu izvještavanja. “Ovo je anticivilizacijski čin i tražićemo da se to prekine”, rekao je Pavićević.

Novinarku Svetlanu Vukmirović kosovski policajci duže od dvije godine sprečavaju da izvještava tako što je redovno zadržavaju na prelazima.

Ona je UNS-u ispričala da to obično traje tridesetak minuta do jednog časa i da uvijek mora da navede detalje svog boravka na Kosovu i Metohiji, ali da je sada procedura ušla u četvrti dan.

Novinari sa Kosova i Metohije i predstavnici UNS-ovog ogranka na Kosovu - Društva novinara Kosova i Metohije, zbog maltretiranja kolega sa Radio-televizije Srbije, juče su protestovali na Jarinju.

Kao znak podrške kolegama, ali i protesta protiv odnosa privremenih kosovskih institucija prema medijima, okupljene novinarske ekipe položile su televizijsku opremu na prilazni put i nakratko blokirali saobraćaj.

Oni su simbolično zaćutali noseći transparente sa natpisima “Sloboda medija”, “Sloboda govora”, “Sloboda kretanja” i “Pustite novinare da rade svoj posao”.

Emisija “Pravo na sutra” pokrenuta je kao saradnja RTS-a sa projektom Evropske unije “Besplatna pravna pomoć” i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana